Súlyos veszélyeztetésnek minősül a gyermekvédelmi rendszertől való elzárkózás
2016.10.26
A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, az attól való elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben - közölte az egyik előterjesztő, a fideszes Horváth László szerdán az Országgyűlésben a kormánypárti képviselők által benyújtott, egyes gyermekvédelmi és egészségügyi tárgyú törvényeknek a gyermekek biztonságának és védelmének fokozása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában.

Horváth László az általános vitában elmondott expozéjában azt mondta, az előterjesztés benyújtását az elmúlt időszak "érthetetlen, tragikus, fájóan megrázó gyermekgyilkosságai" indokolták. A fideszes képviselő közölte, az elmúlt időszakban történt esetek után számos vizsgálat indult, amelyek szerint nem a jelzőrendszert kell megújítani, mert az még ebben az állapotában is képes lett volna a gyerekek életét megmenteni, ha nem történnek olyan mulasztások és szakmai hibák, amelyek ezekben az esetekben végzetesek voltak. "A módosítások célja az is, hogy a jelzőrendszer tagjai a mainál hatékonyabban, egyértelmű szabályok szerint működjenek együtt, hogy minimálisra szűkítsék a mérlegelés lehetőségét."A módosítások célja az is - mondta - , hogy a jelzőrendszer tagjai a mainál hatékonyabban, egyértelmű szabályok szerint működjenek együtt, hogy minimálisra szűkítsék a mérlegelés lehetőségét.A törvényjavaslatot ismertetve közölte, a jövőben az együtt nevelkedő gyermekek ügyét egy eljárásban kell kezelni, és ügyészi eljóváhagyás nélkül is lehetséges lesz szülők elővezetése.Horváth László a gyöngyösi és a recski eseteket példaként felhozva azt mondta, "visszaeső" szülőkről volt szó, akik korábban már bántalmazták másik gyermeküket, ezért fontos, hogy a jelzőrendszer tudjon arról, nem egyedi esetről van szó. Ezért javasolják azt, hogy az együtt nevelkedő testévek esetében a gyámhatósági eljárását együtt, egy eljárásban kell kezelni - magyarázta.Hozzátette: arra is javaslatot tesznek, hogy azonnali intézkedést igénylő esetben a szülők elővezetése ügyészi jóváhagyás nélkül is megtörténjen. Ezt azzal indokolta, hogy Gyöngyösön sem engedték be a szülők a gyermekjóléti központ munkatársait, hatósági kényszerintézkedéshez azonban nem lehetett engedélyt szerezni, mert az ahhoz szükséges bizonyítékok a lakásban voltak.Annak is véget szeretnének vetni - folytatta - , hogy a szülő gyermekét zárt ajtó mögé elrejthesse. Mint mondta, rögzítik, hogy a jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, vagy elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül.Horváth László a módosító javaslatok fontos elemének nevezte, hogy a gyereket ne lehessen kivonni a gyermekvédelmi jelzőrendszerből, kötelező legyen a szűrő- és a státuszvizsgálatokra elvinni. Nem elfogadható az, ami Gyöngyösön, hogy a szülő telefonon mondja be a gyerek adatait - jegyezte meg.A kormánypárti politikus azt mondta, szükséges, hogy egyértelmű legyen az egészségügyben dolgozóknak a jelzési kötelezettség. Hangsúlyozta, tilos lesz elutasítani a jelzőrendszer tagjaival való együttműködést: nem lehet elutasítani sem a védőnői, sem a gyermek-, sem a háziorvosi, sem a bölcsődei, sem a köznevelési intézménnyel való együttműködést. Ennek szankcióját is rögzítik a javaslatban - mondta.(MTI-fidesz.hu)