Bővülnek a források az Erzsébet-táborokra
2016.10.29
Idén 4,4 milliárdos költségvetési támogatással valósulnak meg programok az Erzsébet-táborokban, míg jövőre már mintegy 5 milliárdos központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jobbikos képviselők kérdésére reagált így. Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: az Erzsébet-program kiemelten támogatja a gyermekeket, a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket és a nyugdíjasokat."A program fennállásának négy évében több mint 600 ezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, közöttük 400 ezer gyermek."A program keretében megvalósuló Erzsébet-táborok egyaránt biztosítják magyarországi és külhoni gyermekek számára a tartalmas pihenés lehetőségét. Rámutatott: a program fennállásának négy évében több mint 600 ezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, közöttük 400 ezer gyermek.A résztvevők között gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket- és nagyothalló gyerekek is vannak.A rendelkezésre álló forrásból idén a három Erzsébet-táborban (Fonyódliget, Zánka, Ivó) több mint 30 ezer iskolás gyermek vakációzhatott, kilencven százalékuk - a jelképes, 1000 forintos önrészt nem számítva - térítésmentesen - jelezte az államtitkár.Kitért arra is: az ország mintegy 400 pontján valósultak meg Napközi Erzsébet-táborok (összesen 740), ezek keretében közel 32 ezer gyermek vehetett részt a napközi rendszerben megvalósuló tábori programokon, ők fejenként, szintén jelképes, 100 forint önrész befizetésével járultak hozzá a táborozás költségeihez.Rétvári Bence kitért arra is: a tavalyi év után, 2016-ban is folytatódott az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázat, amelynek keretében tíz turnusban, több mint kétezer 8-14 év között kárpátaljai gyermek nyaralt a zánkai Erzsébet-táborban. A tavaszi táborok csoportos pályázatok keretében biztosítottak kedvezményes üdülést a gyerekek számára, melyen közel 10 ezer tanuló vehetett részt Fonyódligeten és Zánkán.Az őszi kalandtáborok szintén háromnapos turnusokban, szeptemberben várták a gyermekeket: az intézmények 10 tagú csoportokkal pályázhattak. A kalandtáborok keretében idén még közel 9000 gyermeknek volt lehetősége arra, hogy a szünidőt a zánkai, vagy a fonyódligeti Erzsébet-táborban töltse.A Hungaroring Zrt. és az Erzsébet-táborok négy éve tartó együttműködésének eredményeként az idei évvel együtt, eddig több mint 12 ezer fiatal lehetett részese a Forma-1 Magyar Nagydíj futamát megelőző egyik legfontosabb eseménynek, a szabadedzésnek. Ebben az évben családok jelentkezését is várták, így összesen 3300-an - gyerekek és kísérőik - pályáztak sikeresen a tavasszal meghirdetett programra. Rétvári Bence összegzése szerint az idei évben így mintegy 90 ezer gyermek vehetett részt az Erzsébet- táborokban.(MTI - fidesz.hu)