Magyarország erősödik: folytatódnak a béremelések
2016.11.17
Magyarország erősödik, és ez lehetővé teszi, hogy a magyar emberek bére tovább emelkedjen – jelentette ki Halász János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz-frakció szóvivője kifejtette: miután a közszférában jelentős béremelések kezdődtek, amelyek 2017-ben is folytatódnak, abban bíznak, hogy a kormány illetve a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei közötti tárgyalások eredményesen zárulnak és jelentős béremelés indulhat a versenyszférában is. "A kormánypárti frakció fontosnak tartja, hogy egy nagy bérmegállapodás szülessen a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között, amely több évre kiszámítható és jelentős béremelést garantál a versenyszféra dolgozóinak"A kormánypárti frakció fontosnak tartja, hogy egy nagy bérmegállapodás szülessen a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között, amely több évre kiszámítható és jelentős béremelést garantál a versenyszféra dolgozóinak – mutatott rá. Mint ismert a kormány 15 százalékos minimálbérnövelést és 25 százalékos garantált bérminimum emelést ajánl jövőre és a béremelés a következő években is folytatódna. Így Halász János szerint a béremelés 5-6 év alatt reálérteken akár a 40 százalékot is elérhetné.Ha a megállapodás megszületik a kormány és az érdekképviseletek között a bérmegállapodásról és a munkaadók járulékának csökkentéséről, a kormánypártok készek ahhoz minden támogatást adni – fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártok célja, hogy dolgozóknak nagyobb megbecsülést nyújtsanak, a magyar vállalkozásokat pedig kevesebb teherrel versenyképesebbé tegyék.„Különösen fontosnak tartjuk a minimálbér további és jelentős emelést, hiszen körülbelül 750 ezer magyar munkavállaló a versenyszférában minimálbért keres – emelte ki, hozzátéve: a polgári kormányzás óta minden évben volt minimálbéremelés, amelynek köszönhetően hat év alatt a minimálbér 51 százalékkal emelkedett.2017-ben tovább nő a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, a felsőoktatási, a szociális, a kulturális, megyei kormányhivatali dolgozók bére – hívta fel a Fidesz-frakció szóvivője a figyelmet.Fotó: fidesz.hu"2019-re átlagosan 65 százalékos béremelés valósul meg mintegy 78 ezer szakdolgozónál."Halász János egyúttal emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi szakdolgozók, vagyis a kórházi ápolók bére az idén szeptemberi 26 százalékos emelés után, jövő novemberben újabb 12 százalékkal nő. 2019-re átlagosan 65 százalékos béremelés valósul meg mintegy 78 ezer szakdolgozónál, amelyre a jövő év végig 100 milliárdot fordít a kormány. A szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idén szeptemberi emelés után, 2017 novemberétől újabb 100 ezer forinttal nő. Náluk két év alatt összesen 207 ezer forintos béremelés valósul meg. A rezidensek alapbére jövő novembertől ugyancsak 50 ezer forinttal nő - ismertette. A fideszes politikus ismertetése szerint a katonák, rendőrök, vagyis a rendvédelmi dolgozók béremelése is folytatódik 2017-ben. A tavalyi 30 százalékos és az idei 5 százalékos béremelés után 2017-ben és 2018-ban újabb 5-5 százaléks béremelés következik – közölte, megjegyezve: összesen átlagosan 50 százalékos béremelés valósul meg, amely 80-90 ezer embert érint. A béremelés pedig 250 milliárd forintot tesz ki."2013 és 2017 között összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére."A pedagógusok béremelési programja kapcsán Halász János megjegyezte, hogy az jövőre az ötödik évéhez ér, és 2013 és 2017 között összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik a bérük. A jövő évi béremelés mértéke az ideihez hasonlóan átlagosan 3,5 százalékos. Ez 175 ezer pedagógust érint, és mivel az életpályaprogram részesei a felsőfokú bölcsődei dolgozók, ők is számíthatnak erre a béremelésre. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérrendezése is megtörténik jövőre. Ők átlagosan 12 százalékos, havi 17 ezer forintos bruttó béremelésre számíthatnak. Erre 1,5 milliárd forintot biztosítunk - ismertette.A szóvivő egyúttal kitért arra is, hogy az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők idén július 15-én, majd december 15-én 35-35 ezer forintos pluszjuttatásra jogosultak. Jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek – tette hozzá.A szociális dolgozók bérrendezése jövőre is folytatódik. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is volt bérrendezés, három év alatt átlagosan 16  százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az ágazatban dolgozók bére. Eddig 60 milliárd forintot fordítottunk a bérpótlékra és a bérkiegészítésre. 2017-ben további bérrendezés várható, a jövő évi költségvetésben erre már 7,5 milliárd forintot biztosított – számolt be az ágazatban végrehajtott bérrendezésekről a fideszes politikus, hozzátéve: abban bíznak, hogy a jövő évi béremelés üteméről, mértékről hamarosan megszületnek a döntések "A béremelés a kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál is megtörténik 2017. január 1-től."A béremelés a kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál is megtörténik 2017. január 1-től. Átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg, az alacsonyabb beosztású és végzettségű dolgozók bére nagyobb, a vezetők bére kisebb mértékben emelkedik. Idén júliusban a járási hivatalokban volt béremelés.A béremelések összesen 32 ezer dolgozót érintenek, amelyre idén és jövőre összesen több mint 42 milliárd forintot fordítunk - közölte.A felsőoktatásra térve Halász János elmondta: a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói-tanári kör fizetése összesen 27 százalékkal fog emelkedni 2018-ig.Az idei 15 százalékos emelés után 2017-ben újabb 5 százalékos emelés következik, és 2018-ban is újabb 5 százalék. Ez mintegy 18 ezer embert érint – jegyezte meg.Ugyancsak folytatódik az adóhatóság dolgozóinak idén kezdődött béremelése. Az idei 30% után, jövőre 5%-os emelés valósul meg. 2018-ra átlagosan 50%-kal nő a bérük. Ez 21 ezer dolgozót érint.2017 januárjától a kulturális szférában dolgozó 20 ezer közalkalmazott béremelése is elkezdődik, havi 10-45 ezer forinttal nő a bérük, az alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Jövőre erre 5,4 milliárd forintot biztosítunk – ismertette a frakció-szóvivő..Összegzésében Halász János úgy fogalmazott: hogy ez a sok béremelés is jelzi, Magyarország erősödik, egyre több ember tud előrébb jutni és egyre több béremelést tud kitermelni a gazdasági növekedés.(fidesz.hu)