Adócsökkentés a béremelésért
2016.11.21
A Fidesz-KDNP támogatja a kormány azon javaslatát, hogy folytatódjanak az adócsökkentések a béremelésért – jelentette ki Hollik István napirend előtti felszólalásában.

A kormánypárti politikus felidézte, 2010-ben, - mikor a magyar emberek a Fidesz-KDNP-t bízták meg az ország vezetésével - a munkanélküliség 12 százalékos volt; az azt megelőző nyolc év alatt több mint 200 ezer ember veszítette el a munkáját. Éppen ezért a Fidesz-KDNP legfontosabb célkitűzése az volt, hogy 1 millió munkahelyet hozzanak létre 10 év alatt – jegyezte meg. "amióta az adók csökkennek, Magyarország erősödik és a gazdaság tartós növekedési pályára állt."Hollik István aláhúzta, ezt a célkitűzést időarányosan teljesítik is, hiszen az elmúlt hat évben 600 ezer ember talált munkát és tartja el családját munkájából szerzett bérével. Hozzátette, mára már egyes régiókban a munkavállalók megtartása, valamint a képzett munkaerő hiánya okoz nehézséget a munkáltatók számára. A képviselő közölte, a kormány időben felismerte, ezt a problémát egy nagyarányú béremeléssel lehetne kezelni, ezért kezdett tárgyalásokat a munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseleteivel, de ezeken az egyeztetéseken egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz és a KDNP frakció arra kéri a kormányt, hogy tárgyaljon tovább, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a versenyszférában jelentős bérnövekedés induljon el jövőre és 2018-ban – közölte.A képviselő arról is beszélt, hogy támogatják a kormány azon javaslatát, hogy folytatódjanak az adócsökkentések a béremelésért. Hiszen a kormány kezében egy erős eszköz van arra, hogy rábírja a versenyszféra vállalatait egy jelentős béremelésre, ez pedig az adócsökkentés politikája – fűzte hozzá. A Fidesz-KDNP ezért támogatja a kormány azon elképzelését, hogy – Európában egyedülálló módon – 9 százalékra csökkentse a társasági adót – jelentette ki.Hollik István emlékeztetett, a korábbi balliberális kormányok nem álltak az adócsökkentés mellett, sőt sorozatos adóemeléseket hajtottak végre. Megszűntették a családi adókedvezményt, emelték a személyi jövedelemadót, áfát emeltek, ennek ellenére sohasem tudták az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tartani, ráadásul több mint 30 százalékkal növelték az államadósságot is – sorolta. Megjegyezte, e politika következtében 2010-re a csőd szélére került az ország. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP mindig az adócsökkentés pártján állt, mert így több pénz marad az embereknél, és a vállalkozások is léphetnek egyet előre – tette hozzá.Fotó: fidesz.huLeszögezte, a gazdaságot csak az adócsökkentés tudja felpörgetni, az adóemelések és a megszorítások nem. Hozzátette: ezért a kormány 2010 óta jelentős adócsökkentéseket hajtott végre. Folyamatosan csökkent a társasági adó, a munkahelyvédelmi akció keretében eddig 450 milliárd forint maradt a hazai vállalkozásoknál, megszűnt számos kisadó, kevesebb, mint felére csökkent a személyi jövedelemadó, bevezették, és évről évre szélesítik a családi adókedvezményt, valamint áfacsökkentéseket hajtottak végre – sorolta.A kormánypárti képviselő aláhúzta, amióta az adók csökkennek, Magyarország erősödik és a gazdaság tartós növekedési pályára állt. Kitért arra is, hogy az államadósság folyamatosan csökken, a foglalkoztatottság nő, és a bérek is emelkednek. A Fidesz-KDNP ezért támogatja a további adócsökkentéseket – szögezte le.Hollik István közölte, a kormány által felajánlott munkaadói adócsökkentések tovább enyhítik a munkáltatók terheit, így a bérek is tovább emelkedhetnek. Elmondta, fontosnak tartják, hogy a minimálbér-emelés a lehető legnagyobb mértékű legyen. Fontosnak nevezte azt is, hogy a szakmunkás minimálbér is jelentős mértékben növekedjen. A KDNP és a Fidesz frakció arra kéri a kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat, és harcoljon tovább a béremelésekért – fogalmazott Hollik István.Dömötör Csaba válaszában aláhúzta, a kormány nemcsak az államháztartást stabilizálta, hanem elindította a munkahelyvédelmi akciót. 680 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás, a munkanélküliség 5 százalék alá csökkent; a gazdaság stabil lábakon áll, és ez lehetővé teszi, hogy a kormány a béremelésekre helyezze a hangsúlyt - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Jelezte, az a céljuk, hogy nagy, átfogó megállapodás szülessen a munkavállalók, a munkaadók és a kormány között a béremelésről, amelyet a kabinet adócsökkentési programmal segít.(fidesz.hu, MTI)