Az egyéb bérkategóriákban is növekedhet a bér
2016.11.23
A minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelkedésétől a kormány azt várja, hogy az egyéb bérkategóriákban is növekszik bér - mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán az M1 aktuális csatornán.

"A munkaadóknak is érdeke, hogy emelkedjenek a bérek, hiszen csak így tudják megtartani a jól képzett, megfelelő tudással, motiváltsággal rendelkező szakembereket."Hozzátette: folytatódik a három éve töretlen béremelkedési folyamat Magyarországon, a reálbérek folyamatosan növekednek.A munkaadóknak is érdeke, hogy emelkedjenek a bérek, hiszen csak így tudják megtartani a jól képzett, megfelelő tudással, motiváltsággal rendelkező szakembereket - tette hozzá.Elmondta: 2010 óta ezzel a kétéves programmal 88 százalékkal emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum még ennél is jobban növekedhet, megduplázódhat.Felidézte: a kormány jelentős járulékcsökkentést is adott a megállapodás részeként, jövőre 5 százalék ponttal, 2018. január elsejéből újabb 2 százalékponttal mérséklődik a bérekre rakódó közteher.A kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatban az államtitkár rámutatott: a korábbi években nagy többségük ki tudta gazdálkodni a béremelést.Arra számítanak, hogy a hatékonyság javításával, a termelékenység növelésével megteremtik a béremelés többletét, egyébként azzal szembesülnének, hogy munkavállalóik elmennek magasabb bérért.(MTI - fidesz.hu)