Töretlen népszerűségnek örvend az otthonteremtési program
2016.11.25
Egyre többen veszik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – jelentette ki Dömötör Csaba. Novák Katalin hangsúlyozta, az otthonteremtési program kiemelten segíti a gyermekvállalást tervező fiatalokat.

A kormány új otthonteremtési programjának az a célja, hogy minden magyar család saját házhoz vagy lakáshoz jusson elérhető áron – emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a pénteki sajtótájékoztatón. Aláhúzta, a gazdaság teljesítménye jó alapot adott ahhoz, hogy ez a program elinduljon; Magyarország ma már erősödik, stabil lábakon áll a gazdaság, egyre több új munkahely jön létre és folytatódnak a béremelési programok is."a 2017-es költségvetés 211 milliárd forintot biztosít otthonteremtésre."Dömötör Csaba közölte, az erősödést jelzi az is, hogy egyre többen vásárolnak vagy építenek lakást, házat. Ez pedig abból is látszik, hogy egyre többen veszik igénybe az otthonteremtési kedvezményt - fűzte hozzá. 2015. júliusa óta 32.100 kérelmet nyújtottak be, ezek összértéke 73 milliárd forint – ismertette. A politikus elmondta, a kormány az ingatlanpiac további élénkülésére, a kérelmek számának további felfutására számít.A jó hír az, hogy megvan ennek a pénzügyi fedezete; a 2017-es költségvetés 211 milliárd forintot biztosít otthonteremtésre – jegyezte meg.Fotó: fidesz.huAz otthonteremtési kedv javulása a megépítette lakások számából is jól látszik; 14 százalékkal több új lakás épült Magyarországon az egy évvel ezelőttihez képest, az idei első három negyedévben két és félszer annyi új lakás építésére adtak engedélyt, mint tavaly, és a növekedés az ország minden térségében érezhető – sorolta a politikus.Dömötör Csaba hangsúlyozta, most már magunk mögött hagyhatjuk a devizahitelek korszakát, mely új lakásokat alig, de eladósodást annál inkább hozott. Az államtitkár kiemelte, az otthonteremtési program pörgeti a gazdaságot, hozzájárul a növekedéshez, és ahhoz is, hogy több gyermek szülessen.Novák Katalin emlékeztetett, a Fidesz-KDNP úgy döntött, a magyarországi demográfiai problémákat nem külső erőforrásokkal oldja meg, hanem a magyar családok támogatására koncentrál, ezért is indította el a kormány az otthonteremtési programot, melynek az egyik legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint a csok célja nem csupán a gazdaság fellendítése az építőiparon keresztül, hanem a magyar családok gyermekvállalásának a támogatása."a csok-támogatottak jelentős része szeretne még a jövőben gyermeket vállalni, ez is azt jelzi, hogy a fiatalok bíznak a jövőben."Kiemelte, minden egyes csok-támogatás mögött egy magyar család áll. Felhívta a figyelmet arra, az eddigi 32 ezer megítélt támogatás 32 ezer olyan magyar családot jelent, ahol gyermekeket nevelnek, vagy terveznek. Az, hogy egyre többen gondolkodnak otthonteremtésben, azt bizonyítja, hogy a magyar fiatalok bíznak a jövőjükben. Töretlen népszerűségnek örvend az otthonteremtési program, az érdeklődés nem csökken – jegyezte meg.Novák Katalin arról is beszélt, hogy folyamatosan nő az új lakás vásárlására, illetve az újak építésére igényelt támogatás mértéke is. Örömteli ténynek nevezte, hogy az otthonteremtési program a gyermekvállalást tervező fiatalokat is kiemelten segíti; a csok-támogatottak jelentős része szeretne még a jövőben gyermeket vállalni, ez is azt jelzi, hogy a fiatalok bíznak a jövőben.Az államtitkár leszögezte, az otthonteremtési program kiemelt eleme a kormány családpolitikájának, és elkötelezettek a folytatása mellett.(fidesz.hu)