Meredeken emelkedik a szakmunkás minimálbér
2016.11.26
A Fidesz-KDNP örömmel látja, hogy a héten megkötött bérmegállapodás legnagyobb nyertesei a szakmunkások; ez a nagy béremelés a megbecsüléséről szól – jelentette ki Hollik István szombati sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti képviselő emlékeztetett, 2010 előtt a balliberális kormányok nagyon nagy kárt okoztak azzal, hogy nem becsülték meg a szakmunkásokat, leépítették a szakképzést, inkább adtak segélyt, mint munkát és ezzel megduplázták a munkanélküliséget. A polgári kormány célja, hogy segély helyett munkát adjon az embereknek, a fiatalok szakmát tanuljanak, tudjanak dolgozni és a munkájukért megfelelő bért kapjanak – fűzte hozzá."A 2010-es 89.500 forinthoz képest több mint duplájára nő 2018-ra a szakmunkás minimálbér."A képviselő szerint a szakemberek megbecsülése az alapfeltétele a gazdasági növekedésnek, és a munkahelyteremtésnek is. Jó és elég szakember nélkül se a vállalkozások, se az ide betelepülő beruházások nem tudnak működni, nem tudnak fejleszteni – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a magyar gazdaságnak, a hazai és az itt működő külföldi vállalatoknak és a lakosságnak is nagyon nagy szüksége van a jó szakemberekre.Hollik István aláhúzta, kétkezi szakmát tanulni, abban dolgozni és abban maradni pedig csak akkor fognak nagy számban, ha megéri dolgozni, ha a fizetésből meg lehet élni. A mostani nagyon jelentős szakmunkás minimálbéremelés ezért fontos – jegyezte meg.Fotó: fidesz.huHollik István kiemelte, a szakmunkás minimálbér meredeken emelkedni fog a követező két évben. A 2010-es 89.500 forinthoz képest több mint duplájára nő 2018-ra. 2017-ben 25 százalékkal, 2018-ban újabb 12 százalékkal nő; ez forintosítva azt jelenti, hogy a mostani 129 ezer forintról, jövőre 161 ezer, 2018-ban pedig 180.500 forintra emelkedik a szakmunkás minimálbér összege. Az emelkedés összege két év alatt 51.500 forint - ismertette. A szakmunkások tehát a legnagyobb arányú béremelésre számíthatnak az elkövetkezendő két évben – jelentette ki.A Fidesz-KDNP képviselője közölte, a szakmunkások és a szakképzettség megbecsülése érdekében nem ez az első és nem is az utolsó lépés. Hollik István aláhúzta, a szakképzési rendszer átalakítása is azért történt meg, mert szeretnék visszaadni a szakmatanulás rangját és becsületét. A szakképzés ezért már a munkaerőpiaci igényekhez igazodik, erősödik a gyakorlati képzés, támogatást kapnak a hiányszakmákat tanulók, még több fiatal vehet részt duális képzésben és a szakképzést összehangolják a felsőoktatással is – sorolta.Hollik István szerint a mostani bérmegállapodás azért fontos, mert aki ma szakmát tanul, szakképzettséget szerez, már nem csak abban bízhat, hogy munkát talál, hanem abban is, hogy a munkáját megfizetik.A képviselő szerint a feladatok sora itt még nem ért véget. Az a cél, hogy folytassuk a szakképzési rendszer fejlesztését, a duális képzés megerősítését, valamint folytatni fogjuk azokat az adócsökkentéseket és béremeléseket is, amelyekkel a magyar dolgozók, köztük a szakmunkások is előrébb léphetnek – fogalmazott Hollik István.(fidesz.hu)