Emelkedő bérek, bővülő foglalkoztatás
2016.11.28
A következő években is képesek leszünk a magyar gazdaságot fejlődési pályán tartani, és tovább bővíteni a foglalkoztatást – jelentette ki Czomba Sándor a Parlamentben.

A fideszes képviselő napirend előtti felszólalásában nagyon fontos megállapodásnak nevezte a napokban aláírt bérmegállapodást. Czomba Sándor felidézte, honnan indult a magyar kormány 2010-ben, és ezzel kapcsolatban összehasonlította a magyar és a görög munkanélküliségi adatokat."2013 után 24 százalékkal emelkedtek reálértéken a bérek."Elmondta, 2010-ben mindkét országban 12 százalék körül volt a munkanélküliség, a görögöknél most 22 százalék, Magyarországon pedig 4,9 százalék; a fiatalok munkanélküliségi rátája a görögöknél 30 százalékról felment majdnem 50 százalékra, Magyarországon pedig közel 30 százalékról lement 13 százalékra.Az adatok mögött több tízezer ember van, akik ahelyett, hogy segélyből élnének, lehetőséget kaptak arra, hogy munkából éljenek – fogalmazott.A fideszes politikus kitért a foglalkoztatási adatokra is. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a versenyszférában 460 ezres a növekedés 2010-hez képest. Czomba Sándor szerint a bérek emelése fontos, szükséges, de még nem elégséges feltétele annak, hogy a munkaerőhiányt érdemben kezelni lehessen.A képviselő arra is emlékeztetett, 2010 és 2012 között a bérek reálszinten kisebb mértékben emelkedtek, mert egy válságból kivezető időszakban kellett minél több embernek segély helyett munkát adni. 2013 után viszont 24 százalékkal emelkedtek reálértéken a bérek, és ezzel elkezdődött felzárkózásunk a térség országaihoz – fűzte hozzá.Fotó: fidesz.huCzomba Sándor arról is beszélt, hogy a 2018-ra a minimálbér nettó értéke 18 ezer forinttal, a szakmunkás minimálbéré pedig 34 ezer forinttal emelkedik.A bérmegállapodás ügyében a képviselő felhívta a figyelmet a kiszámíthatóság fontosságára is. A következő években is képesek leszünk a magyar gazdaságot fejlődési pályán tartani, és tovább bővíteni a foglalkoztatást – jelentette ki.Cseresnyés Péter válaszában elmondta, a kormány nagyon pozitívan értékeli a megállapodást, amely nem a szokásos év végi béregyezség. Kifejtette: az nem csupán a minimálbér és a garantált bérminimum kiemelt mértékű emeléséről szól, hanem a végrehajtás megkönnyítése érdekében a munkáltatókat terhelő adók jelentős csökkentéséről is. A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára emlékeztetett arra, hogy hat évre határozták meg a munkáltatói terhek csökkentésének ütemezését, szoros összefüggésben a bérek emelkedésével.(fidesz.hu, MTI)