Márciusban léphet életbe az állami rezsicsökkentés második fejezete
2016.12.01
További húsz hatósági eljárás válik díjmentessé, ha a parlament megszavazza a Miniszterelnökség állami rezsicsökkentésről szóló újabb törvényjavaslatát - mondta a Magyar Időknek a Miniszterelnökség területi közigazgatási ügyekért felelős államtitkára.

A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent cikkben Kovács Zoltán elmondta: "a célok megvalósításának egyik fontos eleme, hogy eltöröljük azokat az illetékeket és díjakat, amelyek az állampolgárok és a vállalkozások nagy részét érintik." Kovács Zoltán rámutatott: a törvényhozás az év elején számos költséget szüntetett meg vagy csökkentett, most érkezett el az állami rezsicsökkentésnek nevezett program második fázisa."a törvényhozás az év elején számos költséget szüntetett meg vagy csökkentett, most érkezett el az állami rezsicsökkentésnek nevezett program második fázisa."A tárca kedden törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, mely összesen húsz hatósági eljárás illetékét, díját szüntetné meg. Tizenöt esetben a magánszemélyek terhe csökkenne. A jövőben például ingyenesen juthatna bárki anyakönyvi kivonathoz, emellett adott esetben az ingatlanok tulajdoni lapjának nem hiteles másolatáért sem kellene fizetni, s a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez szükséges hatósági bizonyítványt is költségmenetesen szerezhetnék be az érintettek.A vállalkozások anyagi helyzetét segítené, hogy bizonyos cégbejegyzések és az egyéni vállalkozók nyilvántartása alapján kiállított hatósági bizonyítvány költségét eltörölnék.  Az újabb díjmentesség 2017 márciusában lépne életbe. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat nem találomra választotta ki a megszűnésre ítélt tételeket, nyáron ugyanis társadalmi konzultációt tartottak.Kovács Zoltán kiemelte: a jövő évi változtatásokkal a családok nagyjából négyszázmillió forintot spórolnának meg, a vállalkozások pedig 1,2 milliárd forintos megtakarításhoz juthatnak. A tavaly megszavazott és idén január óta élő díjeltörlések eközben nagyjából tízmilliárd forintot hagynak idén a magánszemélyeknél, 2,5 milliárdot pedig a vállalkozóknál. Ezek szerint két év alatt az állami rezsicsökkentés 14 milliárd forinttal segítheti a családok és a hazai gazdasági szereplők boldogulását.(MTI-fidesz.hu)