Orbán Viktor táviratban fejezte ki részvétét a kairói kopt keresztényeket ért támadás miatt
2016.12.11
Orbán Viktor miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét II. Tavadrosznak, a Kopt Ortodox Egyház vezetőjének és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfőnek a kairói kopt keresztény székesegyháznál elkövetett merénylet miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

"Mély megdöbbenéssel értesültem a kairói Szent Péter kopt templomban ma reggel elkövetett, számos emberéletet követelő terrortámadásról. "Magyarország és a magyar kormány a keresztény értékek szellemében kész minden segítséget megadni a kairói kopt közösségnek a károk helyreállításában."Egy olyan barátságos és a vallások békés egymás mellett élését hirdető közösséget ért ma, a karácsonyra való felkészülés közepette támadás, amelynek szeretetet és békét hirdető szellemiségéről személyesen is megbizonyosodhattam" - írta a kopt pápának Orbán Viktor.Hozzátette: "biztosíthatom, hogy Magyarország és a magyar kormány a keresztény értékek szellemében kész minden segítséget megadni a kairói kopt közösségnek a károk helyreállításában. A magyarok nevében szeretném együttérzésemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak és az egyiptomi keresztény közösségnek."Az egyiptomi elnöknek küldött táviratban Orbán Viktor kifejtette: ami történt, súlyos támadás a békében együtt élő egyiptomi muszlim és keresztény közösség és minden egyiptomi ember ellen. "Magyarországon nagyra értékeljük elnök úr erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelem terén, mellyel nemcsak Egyiptom, de egész Európa számára életbevágóan fontos szolgálatot tesz" - fogalmazott a miniszterelnök.  Orbán Viktor - mint írta - személyesen is nagyra becsüli, hogy az elmúlt években Szíszi elnök mindent megtett az egyiptomi keresztény közösség védelme érdekében."Biztosíthatom, hogy Magyarország és a magyar kormány továbbra is elkötelezetten támogatja az egyiptomi népet és elnök urat a nemzetközi terrorizmus elleni harcban" - zárta táviratát Orbán Viktor.(MTI-fidesz.hu)