Egy átlagos jövedelmű nagycsalád gyakorlatilag nem fizet szja-t
2016.12.20
Azok a legalább háromgyermekes családok, amelyekben mindkét szülő jövedelme átlagos, gyakorlatilag nem fizetnek személyi jövedelemadót (szja-t) a családi adókedvezmény rendszerének köszönhetően - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Novák Katalin azt mondta, három gyermek esetén 660 ezer forintnyi jövedelem után nem kell szja-t fizetni. Ez csaknem 100 ezer forint többletet jelent a családnak havonta - tette hozzá."350 ezer kétgyermekes család tud többet megtakarítani a módosításnak köszönhetően."Az államtitkár szavai szerint az idei évhez hasonlóan jövőre ismét 5 ezer forinttal emelkedik a két gyermeket nevelők családi adókedvezménye. Felidézte: a kormány 2015-ben döntött arról, hogy 2019-ig a duplájára, a korábbi 20 ezerről 40 ezer forintra növelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét.Novák Katalin a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden azt mondta, mintegy 350 ezer kétgyermekes család tud többet megtakarítani a módosításnak köszönhetően. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a januárban esedékes alanyi jogon járó családtámogatások - családi pótlék, gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás - kifizetését előrébb hozták, így még az ünnepek előtt megkapják a juttatásokat az érintettek.(MTI-fidesz.hu)