Jelentős támasz a költségvetésnek a foglalkoztatás és a reálkeresetek növekedése
2016.12.21
A foglalkoztatottak számának bővülése és a reálkeresetek növekedése jelentős támaszt ad a költségvetésnek - hangsúlyozta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az államtitkár az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót kommentálva kifejtette: a foglalkoztatáshoz és a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek dinamikusan bővülnek."a foglalkoztatáshoz és a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek dinamikusan bővülnek."Példaként említette, hogy a személyi jövedelemadóból (szja) 19 milliárd forinttal több folyt be az idei év első 11 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy az szja-kulcs egy százalékponttal csökkent ebben az évben. Az államháztartás központi alrendszere 59,3 milliárd forintos többlettel zárta az első tizenegy hónapot. Banai Péter Benő kiemelte azt is: tavaly azért volt olyan magas a hiány, mert a kormány az Európai Bizottsággal (EB) meglévő viták miatt megelőlegezte azokat az uniós támogatásokat, amelyeket az EB nem utalt át. A viták döntő részben lezárultak, az uniós támogatások megérkeztek, így ezek már bevételként jelennek meg a költségvetésben - jelezte.Az államtitkár hangsúlyozta, a reálgazdasági folyamatok azt vetítik előre, hogy az államháztartás stabilitása a továbbiakban is fennmarad.A kormány 2017-re 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulál, és 2018-től érdemi hiánycsökkenéssel számol - közölte.(MTI-fidesz.hu)