Átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői
2017.01.13
Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.

"A legfontosabb, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást."A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre - kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.Példaként hozta, hogy Barack Obama elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban."Erről én tudnék mesélni hosszasan, a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen.A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást."Átláthatóságot akarunk", a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen "befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket" - mondta Orbán Viktor.A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról a kormányfő úgy nyilatkozott: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik. Míg a leköszönő Obama-adminisztráció "globalista" volt, a következő nem az lesz, hanem egy "vagányabb amerikai politika", amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat - fogalmazott, jelezve, hogy az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd. A majdani amerikai látogatását firtató kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.(MTI - fidesz.hu)