Újabb könnyítések a munkaerő-mobilitás elősegítéséért
2017.01.13
Módosul a lakhatási támogatás feltételrendszere a munkaerő-mobilitás további ösztönzése érdekében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), pénteken.

A tárca közleménye szerint a gyakorlati tapasztalatok indokolttá tették a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság minimális mértékének leszállítását."2017. január elsejétől 9 forint/km-ről legfeljebb 15 forint/km-re növelték a saját gépkocsival történő munkába járás költségtérítését, adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást vezettek be és adóalap-csökkentő tételként elszámolhatóvá tették a mobilitási célú lakhatási támogatást, illetve a munkásszállás költségeit."Ennek értelmében 100 kilométerről 60 kilométerrre csökken a távolság, a korábbi legalább 5 óra oda-vissza utazási időre vonatkozó feltétel pedig hatályát veszti, így a jövőben még többen élhetnek a támogatással - fűzik hozzá.Az NGM közleményében felidézi: a 2012. október 1-jén bevezetett lakhatási támogatás az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgálja.A munkavállalók így olyan munkalehetőséget is el tudnak fogadni, ahol a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől távol található.A közlés szerint a támogatás 100 ezer forintig érvényesíthető lakásbérlésnél, amibe az albérleti díj és a közüzemi díjak is beletartoznak. Magyarországon a lakosság mobilitása mind országon belüli, mind nemzetközi viszonylatban alacsonynak mondható - emelik ki.Ennek javítása érdekében 2017. január elsejétől 9 forint/kilométerről legfeljebb 15 forint/kilométerre növelték a saját gépkocsival történő munkába járás költségtérítését, a munkásszállás fogalmát pontosították, adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást vezettek be.Továbbá adóalap-csökkentő tételként elszámolhatóvá tették a mobilitási célú lakhatási támogatást, illetve a munkásszállás költségeit - áll a közleményben.Eddig közel 6500 fő foglalkoztatását segítette elő a kormány a lakhatási támogatással, a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben nyújtották be.A munkavégzés helye a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik.A támogatásra eddig 3,6 milliárd forintot fordítottak, a szükséges források jelenleg is rendelkezésre állnak - zárul a közlemény.(fidesz.hu)