Évek óta nő az örökbefogadott gyermekek száma
2017.01.18
Az utóbbi években folyamatosan nő az örökbefogadott gyermekek száma - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

"A kormány célja, hogy a gyermekek minél korábban az örökbefogadó családokhoz kerüljenek"Az államtitkár közlése szerint az örökbefogadások tekintetében 2013 volt a "mélypont", akkor ugyanis 726 gyermeket fogadtak örökbe, ehhez képest 2015-ben már 829-et. A várakozások szerint 2016-ban ez a szám tovább nőtt - tette hozzá.A kormány célja, hogy a gyermekek minél korábban az örökbefogadó családokhoz kerüljenek, ennek érdekében alakították át a gyermekvédelmi rendszert a területhez tartozó jogszabályokkal együtt. "A célunk tehát az, hogy ne nagy, személytelen gyerekotthonokban nőjenek fel ezek a gyerekek, hanem - lehetőség szerint - családban" - tette hozzá Novák Katalin.A tapasztalatok azt mutatják, azzal, hogy lerövidítették a várakozási időt, enyhítették az adminisztratív akadályokat, bevezették az örökbefogadói gyest és a területen dolgozó munkavállalókat beemelték a pedagógus életpályába, sikerült elérni, hogy az örökbefogadások zökkenőmentesebbek legyenek - mutatott rá. A fentiek hatására a gyerekek gyorsabban kerülhetnek az örökbefogadó szülőkhöz - hangsúlyozta az államtitkár.(MTI - fidesz.hu)