A bérmegállapodás révén idén várhatóan tovább bővül majd a kiskereskedelem
2017.01.25
Tavaly novemberben a kormány és a szociális partnerek által elfogadott bérmegállapodás révén idén jelentősen emelkedik a minimálbér és szakmunkás garantált bérminimum ezáltal pedig tovább bővül majd a kiskereskedelmi forgalom, ami hozzájárul a GDP növekedéséhez is - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. Az államtitkár hozzátette: a kiskereskedelemi forgalom 4,5 százalékos növekedése elmarad a lakosság jövedelmi emelkedésétől, ami az emberek megtakarítási hajlandóságára mutat rá. "már negyvenegy hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom."Lepsényi István szerint a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem erősödése azzal magyarázható, hogy a lakosság most kezdi behozni elhalasztott vásárlásait. Kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom emelkedése egyebek mellett annak köszönhető, hogy nőtt a családok jövedelme, emelkedtek a fizetések, csökkent a munkanélküliség és alacsony az infláció.Szerdán kiadott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében azt emelte ki, hogy már negyvenegy hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom. Nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése novemberben meghaladta az Európai Unió 3,4 százalékos átlagát. A nemélelmiszer-kiskereskedelem több hónapja tartó nagymértékű bővülésből is látható, hogy Magyarország és vele az emberek vásárlóereje erősödik, a tartós fogyasztási cikkek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban. A masszív bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a decemberi Makrogazdasági és költségvetési előrejelzéssel összhangban 5 százalékkal növekedhetett.(MTI-fidesz.hu)