Rekord alacsony a munkanélküliség Magyarországon
2017.01.30
Ismét lendületesen, 152 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 2016. utolsó negyedévében – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

"A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása is."Varga Mihály áttörésként értékelte, hogy a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan egyszerre csökkent a külföldön és a közfoglalkoztatásban dolgozók száma. A tárcavezető elmondta, a 2010-es kormányváltás óta több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 486 ezer fővel nőtt a létszám. A tárcavezető ismertette: az utolsó negyedévben a munkanélküliek száma 205 ezer főre mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta éves alapon 54 hónapnyi folyamatos csökkenést követően rekord alacsony szintnek számító 4,4 százalékon áll.Magyarország ezzel a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségű ország az Európai Unióban, a hazainál csak Csehországban és Németországban alacsonyabb a munkanélküliség szintje – tette hozzá. Ezzel párhuzamosan a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája egy év alatt 1,6 százalékponttal 70,7 százalékra emelkedett.Varga Mihály szerint a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, ösztönzi a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseit és hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben foglalkoztatottak száma.Így a megállapodás hatására a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülése prognosztizálható a következő időszakokban.A szakminiszter elmondta, a foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása is.(fidesz.hu)