Közfoglalkoztatás helyett munkaerőpiac
2017.02.09
A kormány célja, hogy a közfoglalkoztatottak közül minél több embert átvezessenek a munkaerőpiacra – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

A miniszter a 77. Kormányinfón a közfoglalkoztatás helyzetéről azt mondta, ma Magyarországon az üresen álló munkahelyek egy részét be lehetne tölteni a közfoglalkoztatottak közül, hiszen jelenleg 37 ezer olyan munkahely érhető el, amelyhez nem szükséges szakképzettség. A cél tehát az, hogy a közfoglalkoztatottak közül minél több embert átvezessenek a munkaerőpiacra, amelyet elsősorban a munkaadók támogatásával tudnak kivitelezni, erre a kormány 40 milliárd forintot szán és külön tervet fog készíteni ennek megvalósítására.A baromfiágazatot sújtó madárinfluánzáról azt mondta, az állam 100 százalékban kötelezettséget vállal a termelők kártalanítására, ami körülbelül 3 milliárd forintos összeget jelent."az állam 100 százalékban kötelezettséget vállal a termelők kártalanítására"A segítségnyújtás azért fontos, mert ha nem támogatnák a magyar piaci szereplőket, akkor belépnének külföldi, a kór által kevésbé sújtott élelmiszeripari cégek.Lázár János beszélt arról is, hogy Orbán Viktor megállapodást kötött Szeged önkormányzatával. A kormány úgy gondolja, hogy Szeged a dél-alföldi régió centrumává kell váljon, ehhez minden támogatást kész megadni: legutóbb 77 milliárd forintnyi szerződést írt alá a miniszterelnök úr. Ezen felül négysávosították a 47-es főutat, ez lehet a 2018 és 2022 közötti időszak legnagyobb közlekedési beruházása – fűzte hozzá.Fotó: fidesz.huA kormány húsz megyei jogú várossal kötött szerződést, ez 2500 milliárd forintot jelent, amelynek egy része uniós, más része hazai, állami forrásból származik. A Modern Városok Program keretében 191 milliárd forint kifizetésére már sor került és idén további 150 milliárd forint kifizetésére fognak sort keríteni. A program lényege, hogy Magyarország versenyképességének javításához és a magyar gazdaság fejlesztéséhez ezek a települések érdemben tudjanak hozzájárulni."A kormány két fő célkitűzése, hogy mindenkinek legyen munkája, és hogy a munkából meg lehessen élni"A hét legfontosabb hírének nevezte Lázár János, hogy a munkavállalók megkapták az első emelt bért, hiszen 2017. január elsejétől bevezették a 15 százalékkal megemelt minimálbért és a 25 százalékkal megemelt garantált bérminimumot.A miniszter emlékeztetetett, hogy a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel való megállapodás eredményeként 2017-ben és 2018-ban nagyarányú béremelésre kerül sor, miközben a munkaadói adókat folyamatosan csökkentik. A kormány két fő célkitűzése, hogy mindenkinek legyen munkája, és hogy a munkából meg lehessen élni, ezeket segít elérni a béremelés.A tárcavezető beszélt az Arany János emlékévről is, amelynek kapcsán a kormány emlékbizottságot alakított, melynek elnökévé a köztársasági elnököt kérte fel, a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Magyar Tudományos Akadémia vezetőjét tagnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét pedig titkárnak. Összesen 4 milliárd forintot biztosított a kormány annak érdekében, hogy Arany János munkásságáról országszerte méltó megemlékezések legyenek.Közölte, a stratégiai kabinet áttekintette az európai uniós források felhasználását, valamint kitűzte a 2017-es fejlesztéspolitikai célokat. 2017. március 31-ig a teljes uniós fejlesztés pályázati kereteit ki kell írni, ami 9000 milliárd forintot jelent – tette hozzá. A kormány arról is döntött, hogy ebben az évben minimum 2200 milliárd forintnyi európai uniós forrást kifizet.Lázár János elmondta, a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak összesen 7,8 milliárd forintnyi fejlesztést biztosít a kormány, ennek eredményeként egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. A kórházak a támogatásért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz és hálapénz, vagyis egy speciális kórházi modell jöhet létre.A stratégiai és a gazdasági kabinet döntése alapján Magyarország pályázik a jelenleg Londonban székelő Európai Gyógyszerügynökség és/vagy az Európai Bankhatóság Budapestre csábítására – ismertette a tárcavezető.A kormány támogatta a Budapest – Lökösháza közötti 30 kilométeres vasútvonal felújítását is, amelynek 60 százalékát uniós forrásból biztosítják, a maradékot az adófizetők pénzéből.A miniszter közölte a kormány azon döntését, miszerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése kapcsán az egyházi, nem állami fenntartók többletkiadását finanszírozza, ez 33 milliárd forintot jelent, így azok a szociális ágazatban dolgozók is fognak kapni béremelést, akik nem állami tulajdonban lévő intézményben dolgoznak."A kormány az üldözést szenvedő keresztényeket 880 millió forinttal fogja támogatni"Ehhez hasonlóan a pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzatokat is kész támogatni az állam a minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését illetően.Szólt arról is, hogy a kormány létrehozza a Habsburg Ottó Alapítványt, így Habsburg Ottó hagyatéka Magyarországra kerülhet. Ennek kapcsán a Budai Várban ezer négyzetméteres központot fognak kialakítani, ahol többek között konferenciaterem, levéltár és könyvtár is megtalálható lesz.A kormány az üldözést szenvedő keresztényeket 880 millió forinttal fogja támogatni, több programon keresztül, például karitatív szervezetek támogatásával vagy gyógyszerellátás biztosításával – fejtette ki.A miniszter közölte, hogy a kormány Szentendre városának is segítséget kíván nyújtani azzal, hogy 2,9 milliárd forint tartozást vállal át a város vezetésétől.(fidesz.hu)