Veszélybe kerülhet a rezsicsökkentés eredménye
2017.02.13
Brüsszel eltörölné az állami árszabályzás lehetőségét, semmisé tenné a magyar rezsicsökkentés eredményét, ezzel a nyugdíjasok és a családok ismét nehezebb helyzetbe kerülnének – jelentette ki Hollik István hétfői sajtótájékoztatóján.

A Fidesz-KDNP-s politikus hangsúlyozta, a rezsicsökkentés minden eddigi eredménye veszélybe kerülhet, ha Brüsszelben élesítik azt az energiauniót, amelyről régóta beszélnek. A tervük már az asztalon van. Az országok független energiapolitikája helyett központi szabályozást akarnak, amellyel elvennék a tagállamok ármegállítási jogát."Hogyha ezt a javaslatot az Európai Unió elfogadja, a rezsicsökkentés eddigi eredményei veszélybe kerülnek."Hollik István felidézte, tavaly az Európai Bizottság közzétette az új energiaügyi javaslatát. Ebben az új javaslatban feketén-fehéren az áll, hogy a villamosenergia esetén elvennék a nemzetállamoktól a hatósági árszabályzás lehetőségét.Hozzátette: ha ezt a javaslatot az Európai Unió elfogadja, a rezsicsökkentés eddigi eredményei veszélybe kerülnek. A legfőbb feladat, hogy kivédjük a rezsicsökkentés elleni támadást, és ne engedjük, hogy Brüsszel a nagyvállalatoknak engedélyezze, rájuk bízza a rezsidíjak megállapítását – fogalmazott a kormánypárti politikus.Hollik István aláhúzta: a családok helyett ismét a multik érdekeit szolgálná az uniós energiapolitika. A családok ismét ki lennének szolgáltatva a külföldi szolgáltatóknak, ahogy ezt 2010 előtt megtapasztalhattuk, ami mindig csak rezsiemelést jelentett, soha nem rezsicsökkentést. Hozzáfűzte: Brüsszel és a baloldal energiapolitikája vezetett oda, hogy 2010-re már a magyar családok fizették a legmagasabb energia árakat a fizetésükhöz képest. Mióta a kormány bevezette a rezsicsökkentést Brüsszel támadja azt. Tavaly decemberben az Európai Bizottság felszólította Magyarországot az uniós energetikai jogszabályoknak átültetésére, annak betartására – tette hozzá.fidesz.huA Fidesz-KDNP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Brüsszel eltörölné az állami árszabályzás lehetőségét, semmisé tenné a magyar rezsicsökkentés eredményét, ezzel a nyugdíjasok és a családok ismét nehezebb helyzetbe kerülnének. A rezsicsökkentéseknek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, a távhő és az áram ára, ezzel a családok átlagosan 170 ezer forintot takarítottak meg évente. Ez az összeg kerülne veszélybe - jegyezte meg. Európai viszonylatban a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb áron juthatnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz – mondta.A kormánypárti frakciók mindent megtesznek azért, hogy a kormányt támogassák abban, hogy meg tudja védeni Brüsszeltől a rezsicsökkentés politikáját. Azt is kérjük a kormánytól, hogy tegyen meg mindent ennek érdekében – hangsúlyozta Hollik István.(fidesz.hu)