A házasság reneszánszát éli Magyarországon
2017.02.15
Magyarországon a házasság nem ment ki a divatból, sőt reneszánszát éli – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Házasság Hete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Novák Katalin hangsúlyozta, a Házasság Hetében azokat ünnepeljük, akik mernek igent mondani egy közös életre és arra is vállalkoznak, hogy közösen fognak családot alapítani és gyermekeket nevelni. Hozzátette, húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly: 2016-ban csaknem 100 ezer fiatal mondott igent. Ez az adat azért jelentős, mert 1990 és 2010 között a felére esett vissza a házasságkötések száma Magyarországon, ám a trend 2010-ben megfordult, azóta egyre népszerűbb a házasságkötés, és ezzel párhuzamosan a válások száma is csökkent.Fotó: fidesz.hu"a magyar kormány családtámogatási rendszere sok lehetőséget kínál, és nemrég a fiatal házasok adókedvezményét is bevezették"Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány családtámogatási rendszere sok lehetőséget kínál, és nemrég a fiatal házasok adókedvezményét is bevezették, ami havonta 5 ezer forintot jelent és két éven keresztül igényelhető. Ez a családi adókedvezmény előszobájának tekinthető, ahogy a házasság a gyermekvállalás előszobájának – fűzte hozzá.A jegyes csomagot Novák Katalin rendkívül kedves gesztusnak nevezte a civil oldalról, és hozzátette: a csomagba fog kerülni egy kiadvány is, amely a házassági és a családi adókedvezményről szól.Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere elmondta, igyekeznek minél több alkalommal megmutatni, hogy – a kormány családpolitikájával összhangban – elismerik és tisztelik a házasság és család intézményét, ezért Józsefvárosban is jegyes csomaggal ajándékozzák meg a házasulandókat.Arról is döntöttek, hogy minden születendő gyermek után 10 ezer forint értékű babacsomaggal támogatják a családokat. Ezenkívül minden Józsefvárosban élő házaspárt köszöntenek kerek házassági évfordulójuk alkalmából.Egy-egy ilyen elismeréssel kedvet is lehet csinálni a házassághoz és a gyermekvállaláshoz, hiszen egy fiatal pár így láthatja, hogy az állam egzisztenciálisan és lelkileg is támogatja őket – emelte ki. Kocsis Máté a többi önkormányzatot is arra biztatta, hogy kötelezzék el magukat emellett az ügy mellett, hiszen– ahogy az alaptörvényben is benne van – a házasság és a család a nemzet stabilitását biztosítja.Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója kiemelte, a jegyes csomag fő üzenete, hogy a fiatal párokat megerősítsék abban, hogy merjenek minél fiatalabban összeházasodni és gyermeket vállalni, hiszen így lesz teljes az életünk. A doboz tartalmazza a Baktay Zelka és Baktay Miklós által írt könyvet, akik az eseményen is részt vettek; egy gyűrűpárnát; valamint egy esküvői munkafüzetet, amely praktikus tanácsokkal látja el a párokat az esküvő szervezése kapcsán. Király Nóra megjegyezte, eddig Józsefvárosban, Ferencvárosban, Csepelen, az V. kerületben, Törökbálinton és Egerben van jelen a csomag, de a cél az, hogy az ország minden anyakönyvi hivatalába el tudjanak jutni a dobozok.(fidesz.hu)