A Vajdasági Magyar Szövetség a kormány stratégiai partnere marad
2017.02.23
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A megbeszélésen a VMSZ elnöke tájékoztatta a kormányfőt a közelgő szerbiai államfőválasztásról, és a VMSZ Tanácsának döntéséről, amelynek értelmében a párt Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő megválasztását támogatja."A VMSZ teljesítménye alapján a jövőben is a magyar kormány stratégiai partnere marad."A döntés hátteréről Pásztor István elmondta: a legfontosabb cél Szerbia belpolitikai stabilitásának megőrzése. Rámutatott: a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítésének egyetlen ésszerű módja a 2016-ban aláírt koalíciós szerződés fenntartása, és az abban foglaltak maradéktalan megvalósítása.Orbán Viktor támogatásáról biztosította a VMSZ döntését - mondta Havasi Bertalan.A kormányfő a megbeszélésen kifejtette: a magyar nemzetrészek gazdasági, oktatási és kulturális fejlődése - csakúgy, mint Magyarország és Szerbia együttműködése - az elmúlt években lépett felfelé ívelő szakaszba, és ezt a folyamatot mindenképpen tovább kell vinni.A sajtófőnök közlése szerint a budapesti tárgyaláson Orbán Viktor és Pásztor István egyetértett: a vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési szervezet, a Prosperitati Alapítvány sikerének kulcsa a közösségi bizalom, e nélkül a magyar kormány hároméves támogatási programja sem jutott volna el ilyen hatékonyan a pályázókhoz.A miniszterelnök összegzése szerint az eredmények azt mutatják, hogy e bizalom politikai megtestesítője a Pásztor István vezette VMSZ, amely teljesítménye alapján a jövőben is a magyar kormány stratégiai partnere marad - közölte Havasi Bertalan.(MTI-fidesz.hu)