4,3 százalékra esett a munkanélküliség, egyetlen ágazatban sincs munkaerő-felesleg
2017.03.02
Magyarország korszakhatárhoz érkezett azzal, hogy 4,3 százalékra esett a munkanélküliség, ez egyúttal azt jelenti, hogy egyetlen ágazatban sincs munkaerő-felesleg; a gazdaságnak jelenleg a munkaerőhiány a legnagyobb kihívás - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) díjátadó ünnepségén.

Az államtitkár rámutatott: a további növekedés kulcsa ezért a megfelelő szakképzés biztosítása. Az elmúlt évek intézkedései közül kiemelte a második szakképesítés ingyenessé tételét, a tanulói ösztöndíjakat a szakképzésben és azt, hogy a szakképző intézmények érettségit adhatnak, így biztosítva a továbblépést a felsőoktatásba. Kiemelte, hogy a színvonalas szakképzés nem csak a gazdaság érdeke, hiszen a jól megválasztott szakma egész életre szóló, biztos megélhetést jelent."a jól megválasztott szakma egész életre szóló, biztos megélhetést jelent."Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány a megfelelő szabályozási környezettel és a szükséges források biztosításával is segíteni kívánja a további növekedést, Magyarország ezek hatására gazdasági növekedésben 2020-ra megelőzheti legfőbb vetélytársait, Ausztriát és Csehországot.Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke elmondta, hogy magyar szakképzési rendszer 2016-ban a német tapasztalatokat hasznosítva rendszerszerűen összeállt, de szükség van a további kiigazításokra.A szervezet alelnöke bízik abban, hogy a szakképzést érintő intézkedéseknek köszönhetően a most hiányzó szakemberkör hamarosan a magyar gazdaság rendelkezésére fog állni.Manfred Peter Emmes, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetségének ügyvivője a rendezvényen arról szólt, hogy a DUIHK a tagvállalatokkal és az Andrássy Egyetemmel karöltve gyűjti a tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat a szakképzés fejlesztése érdekében, ezeket pedig a vállalatok rendelkezésére bocsátják. Hamarosan program indul a vállalatok személyügyi munkájának értékelése, a legkiválóbb cégek megkaphatják a megbízható munkáltató védjegyet - közölte. A következő hónapokban a szakképzést segítő pályázatok indulnak, a DUIHK tagvállalatainak részvételével pedig szakmai rendezvényeket tartanak országszerte - tette hozzá. Az ügyvivő szerint ezek a lépések fokozatosan segíthetik a szakképzés javítását és ezzel a munkaerőhiány enyhítését.Az ünnepségen átadták a DUIHK által alapított Szakképzési Díj elismeréseit. Az innováció kategóriában az Audi Hungária Győr kapta a kitüntetést. A motiváció kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum esztergomi Szent Imre Gimnázium és Szakgimnázium projektjét díjazták. A kooperáció kategóriájában a Siemens Zrt.-t tüntették ki. A különdíjat az Alkotó Magyarország Nonprofit Kft. kapta.(MTI-fidesz.hu)