Demográfiai programot készít elő a kormányzat
2017.03.02
2060-ig szóló nemzeti demográfiai programot készít elő a kormányzat – közölte Lázár János. Elmondta azt is, hogy már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények vagy a népegészségügyi támogatások rendszere.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány meghallgatta Balog Zoltán minisztert, Novák Katalin, Czibere Károly és Palkovics László államtitkárokat. A kormány arra készül, hogy egy 2060-ig szóló demográfiai programot készítsen elő."A férfiak esetében 79, 80, a nők esetében pedig 84 év legyen a születéskor várható élettartam."A program több eleme közül kiemelte a gyermekvállalás ösztönzését, a halálozás csökkentését vagy a magyar oktatási rendszer erősítését, vagy az unión belüli magyar munkavállalás értékelését. Azt szeretnénk elérni, hogy 2024 és 2030 között a férfiak esetében 79, 80, a nők esetében pedig 84 év legyen a születéskor várható élettartam – fogalmazott a tárcavezető.Azt is bejelentette, már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények, vagy a népegészségügyi támogatások rendszere.Fotó: fidesz.huLázár János arról is beszélt, hogy 2011-ben Magyarországon 29 kormányablak várta az állampolgárokat, ez a szám arra volt elegendő, hogy egy helyben 20, 30 féle ügyet intézzenek el. 2016-ban már 262 kormányablak volt elérhető, melyet 12 millió állampolgár keresett fel, és mintegy 10 millió ügyet intéztek el.Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években végrehajtott változások eredményeképpen az ügyfelekre kisebb bürokrácia hárult. Kiemelte: 265 jogszabályt módosítottak két év alatt annak érdekében, hogy az állampolgárok ügyének intézése egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb legyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, már a 265 kormányablakban 1500 féle ügy intézhető, a járás hivatalokban huszonötezer állami tisztviselő várja az ügyfeleket. Lázár János elmondta, az állam működése befolyásolhatja az állam versenyképességét; ezt olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank tanulmányban is. Ennek érdekében jó alkalom, hogy végiggondolja a kormány, hogy milyen további bürokráciacsökkentő lépésekre van szükség a következő hónapokban, években - fogalmazott.Aláhúzta 14,5 milliárd forint marad a választópolgároknál, azzal, hogy ingyenessé tettek számos okmányt, dokumentumot, iratot, igazolást, amely korábban komoly költségeket jelentett – mondta. A kabinet célja a fás területek arányának 20-ról 27 százalékra növelése - közölte Lázár János az új erdőtörvény koncepciójával kapcsolatban, amelyről még tárgyalnak az agrárkamarával valamint a magán erdőtulajdonosokkal. Szólt arról is, hogy nemzeti program indul a szójakiváltásért, annak érdekében, hogy az ország mentesüljön a génmódosított élelmiszerektől. Ennek célja, hogy az importon keresztül takarmányként az országba kerülő szója kiváltható legyen. (fidesz.hu, MTI)