43 hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom
2017.03.03
Magyarországon folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, 43 hónapja folyamatosan bővül a fogyasztás - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal kiskereskedelmi adataira reagálva.

A helyettes államtitkár szerint a kiskereskedelmi forgalom emelkedése mögött kormányzati intézkedések húzódnak meg. Ezek között említette, hogy bővült a foglalkoztatás, 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, 4,3 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a nettó bérkiáramlás pedig a bruttót meghaladó ütemben nőtt."az idén a kereskedelem további növekedésére számítanak."Az NGM helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy januárban az élelmiszerek, és a nem élelmiszeripari termékek forgalmának vártnál nagyobb növekedése azt mutatja, van még erő a magyar háztartásokban.Marczinkó Zoltán szólt arról, hogy tavaly a kiskereskedelmi statisztikába nem tartozó személygépjármű-értékesítés közelítette a 100 ezret, ezzel az elmúlt évek legjobb eredményét realizálta a személygépjármű kereskedelem. A 2016-ban kiadott lakásengedélyek száma 250 százalékkal meghaladta a 2015. évit, a belföldi vendégéjszakák száma 8,5 százalékkal nőtt.A helyettes államtitkár elmondta: az idén a kereskedelem további növekedésére számítanak, 2017-ben emelkedik a minimálbér és a garantál bérminimum, aminek 2018-ra is lesz hatása.(MTI-fidesz.hu)