A Ház elé kerül a munkaidő-keret módosítása
2017.03.14
A Fidesz rendkívül fontos célkitűzése a teljes foglalkoztatás megvalósítása, ezért ágazatokra lebontva kívánják módosítani, finomítani a munkaidő-keretet – közölte Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján indoklásként közölte: a munkaidő-keret azt jelenti, hogy egy megadott periódusban összességében kell elszámolni a vállalat és a dolgozók között a ledolgozott idő alapján esedékes bért. "Ez stabilitást és rugalmasságot jelentene a foglalkoztatásban."Ez könnyebbség a vállalatoknak és a dolgozóknak is, hiszen adott időszakban a túlmunkát túlórában kéne elszámolni, míg más időszakban, amikor kisebb a termelés volumene, munkavállalókat kellene elbocsátani – magyarázta, hozzátéve: ez a periociditás ágazatonként eltérő. Ezt tennék rugalmasabbá adott ágazatok esetében – jelesül az autógyártásban -, ha a munkavállalók érdekképviseletei kollektív szerződésben megegyeznek a munkaadókkal. Ez stabilitást és rugalmasságot jelentene a foglalkoztatásban – jegyezte meg.A teljes foglalkoztatás elérése megköveteli, hogy olyan eszközökkel is éljünk, ami Európában szokatlanok – mutatott rá Kósa Lajos.Az erdőtörvény módosítása kapcsán a frakcióvezető elmondta: az azért vált szükségessé, mert a Földet a gazdáknak programmal összefüggésben egy sor olyan helyzet alakult ki, amikor állami területeket vásároltak magánemberek, hogy erdőzárványok maradtak az eladott földeken az állam tulajdonában. Hozzátette: a Fidesz arra tesz javaslatot, hogy birtokrendezéssel ezeket a helyzeteket megoldják, és arra, hogy a magántulajdonú erdők gazdálkodását hatékonyabbá tegyék.(fidesz.hu)