Demográfiai szempontból fontosak a családtudományok
2017.03.26
A családtudományoknál a demográfiai kérdést tartja fontosnak a kormány, például annak kutatását, mi befolyásolja a gyermekvállalási kedvet - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A miniszter kiemelte: amikor a kormány a demográfiai kérdést állítja előtérbe, az individuális helyett közösségi szemlélettel közelít, vagyis arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ember kibontakozásakor "nemcsak az útjában állhat" egy másik ember kibontakozása, hanem a kettő segítheti is egymást. Erre a legjobb "laboratórium" a család, ahol "magától értetődőnek tartjuk, hogy egymás segítésén keresztül mi is gazdagodunk" - mondta."Amikor a kormány a demográfiai kérdést állítja előtérbe, az individuális helyett közösségi szemlélettel közelít."A kormány korábban bírálta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen gender studies mesterszak indul. Balog Zoltán március elején bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), egyúttal azt is hangsúlyozta: a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre. A miniszter ezzel kapcsolatban a rádióműsorban kifejtette: a genderelmélet kezdetben valóban nagyon fontos hiányt próbált pótolni. Azt, hogy ne csak a biológiai nemből következő sajátosságokat vizsgálják, hanem a társadalmi szerepeket is, amelyek befolyásolják a nők és férfiak helyzetét a társadalomban, viszonyulásukat egymáshoz, gyermekükhöz, a munkaerőpiachoz.Ezek mind nagyon fontos kérdések - jelentette ki, hozzátéve: a probléma az, hogy a legújabb tendencia szerint a gendermegközelítés szembefordul a biológiai nemmel. "Mi meg úgy gondoljuk, hogy legalább azt a biztonságot hagyjuk már meg a gyerekeinknek a 21. században, a bizonytalanságok világában, hogy ők kislánynak meg kisfiúnak születnek" - mondta Balog Zoltán.A BCE-n indítandó mesterszakkal kapcsolatban hozzátette: a családtudományokban több évtizedes tapasztalatokra lehet visszanyúlni, komoly és elismert tudományágról van szó, amelyet Európa-szerte oktatnak egyetemeken. Tehát nem igaz, hogy ezt "kitaláltuk és két perc alatt végig akarjuk zavarni" az akkreditációs folyamaton - hangsúlyozta.A minisztert azzal kapcsolatban is kérdezték a műsorban, hogy csütörtökön a kormány tudatta: a gyermekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszáló népegészségügyi szűrőprogramok indulnak még az idén. Balog Zoltán azt mondta: azon is gondolkodnak, hogy valamilyen kedvezményt biztosítsanak azoknak a munkaadóknak, amelyek elősegítik, hogy munkavállalóik részt vegyenek a szűréseken. De a szűréseket a munkaalkalmasság részévé is lehetne tenni - vetette fel.(MTI-fidesz.hu)