Négy éve tart a dinamikus növekedés a munkaerőpiacon
2017.03.29
Csaknem négy éve folyamatosan nő a munkaerőigény, elsősorban a versenyszférában - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Cseresnyés Péter hozzátette: a munkavállalókat a legnagyobb mértékben a versenyszféra "szívta fel", 144 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma."Azt szeretnék elérni, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti forma legyen, akik tudnak, az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el."A közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 14 ezerrel csökkent, ami az elsődleges munkaerőpiac élénkülését jelzi - mutatott rá. Hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti forma legyen, akik tudnak, az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el.A kormány tervei szerint néhány éven belül 40-50 ezerrel csökkentenék a közfoglalkoztatottak létszámát.Kiemelte: az ifjúsági munkanélküliségi ráta 11,1 százalékra csökkent, miközben 2010 körül még közel 30 százalékos volt.Az NGM közleményében is azt hangsúlyozta, hogy dinamikus volt a létszámbővülés a versenyszférában, és folytatódtak a kedvező trendek a munkaerőpiacon.A versenyszektorban zajló pozitív folyamatoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan javul a foglalkoztatottság Magyarországon. A kiváló makrogazdasági adatok is bizonyítják, hogy Magyarország erősödik - írták.(MTI - fidesz.hu)