A magyar emberek érdekét a rezsicsökkentés szolgálja
2017.04.04
A magyar emberek érdekét a kormány által véghezvitt rezsicsökkentés szolgálja, a nemzeti konzultációval arra kérik az embereket, hogy segítsenek megvédeni egyebek mellett a rezsicsökkentés értékeit - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár azt mondta: Brüsszel veszélyes lépésre készül, arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a rezsicsökkentést törölje el, és az áram, valamint a gáz fogyasztói árának kialakítását engedje át a multinacionális cégeknek. A piaci ár mindig a piaci szereplők érdekét szolgálja, a rezsicsökkentés fontos és megkerülhetetlen eszköze a szabályozott ár fenntartása - tette hozzá."Brüsszel veszélyes lépésre készül, arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a rezsicsökkentést törölje el."A kormány arra kéri az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban, mert aktív támogató részvételük nagy mértékben segíti a kormányt a rezsicsökkentés megvédése érdekében folytatott küzdelemben - közölte Aradszki András. Az államtitkár emlékeztetett, 2013. január 1-je óta 25 százalékkal csökkent a gáz és a villany ára, ezzel évi 110 ezer forintot takarítottak meg a családok, a további rezsicsökkentésekkel kiegészítve pedig 170 ezer forintos a megtakarítás.Aradszki András veszélyesnek nevezte az ármegállapítás jogának és lehetőségének átadását a piacnak. Kifejtette: megszűnne az a helyzet, hogy Európában Magyarországon fizetik a fogyasztók az egyik legalacsonyabb árat az áramért, a gázért és a távfűtésért.Hozzátette, a rezsicsökkentés előtt Magyarországon voltak a legdrágábbak a lakosságnak ezek a szolgáltatások. Az államtitkár nagy eredményként értékelte, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta 52 százalékkal csökkent a számlatartozások összege, 40 százalékkal a késve fizetők, illetve 31 százalékkal a kikapcsolt fogyasztók száma. Kiemelte azt is, hogy a rezsicsökkentés hozzájárult az infláció alacsonyan tartásához, ezáltal a reálbérek növekedéshez.Az államtitkár úgy fogalmazott: a brüsszeli bürokraták "lopakodó jogalkotással", hatáskörük rossz értelmezésével, a magyar állam szuverenitásának megsértésével arra törekszenek, hogy Magyarország változtasson ezen a rendszeren. Az Európai Bizottság is elismerte, hogy 2010-2015 között minden országban drágult az energia, ahol nem volt szabályozott ár, tehát a piac határozhatta meg az árakat. Magyarországon viszont 2013. január 1-jétől nem nőttek az energiaárak - hangsúlyozta Aradszki András.(MTI-fidesz.hu)