A kormány 2,4 százalékos hiányt és 4 százalék fölötti növekedést szeretne jövőre
2017.04.06
A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés - mondta Lázár János a jövő évi költségvetés tervezetéről a 84. Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, a 2018-as költségvetés tervezetét is áttekintett a kormány. Hozzátette: három fontos célja lesz a költségvetésnek: a teljes foglalkoztatás elérése, a családok támogatása és a biztonság garantálása minden magyar számára."Három fontos célja lesz a költségvetésnek: a teljes foglalkoztatás elérése, a családok támogatás és a biztonság garantálása minden magyar számára."Elmondta, 2018-ban a kormány fő irányvonala az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés.Április utolsó hetében, legkésőbb május elején szeretnénk benyújtani a parlament elé a 2018-as költségvetés tervezetét – jelezte.Paks 2-vel kapcsolatban Lázár János közölte, elindult a beruházás. 2017-ben és 2018-ban a reális cél az, hogy az előkészítő munkákkal végezzünk. Az orosz félnek a munkaterületet szeretnék az ősz folyamán átadni - közölte.Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági miniszter felállította a Versenyképességi Tanácsot, amely hat területen javasolt változtatásokat a kormány számára. Az intézkedéseket elemezzük, hozzá törvényjavaslatokat társítunk – mondta.fidesz.huAz E-számlával kapcsolatban Lázár János elmondta, még 2017-ben megkezdi a kormány a bevezetését. Emlékezetett rá, hogy egy év türelmi idővel fogják ezt megtenni.Szólt arról is, hogy megtárgyalta a kormány az általános közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatályban léptetésével összefüggő törvények módosítását. Hozzáfűzte: az a cél, hogy az állami bürokrácia csökkenjen és az eljárások gyorsabbak legyenek.A fővárosi agglomerációs közlekedésről elmondta, 2017-ben jelentős béremelések kerülnek végrehajtásra, nemcsak a magán-, hanem az állami szektorban is. Hozzátette: a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz fogja igazítani az állami cégeknél dolgozók fizetését a kormány.Lázár János közölte, a kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – hangsúlyozta.(fidesz.hu)