Jobban ki kell használni a Felvidéken kínálkozó lehetőségeket
2017.04.11
Az elmúlt években kivételesen jó kapcsolatot építettünk ki a szlovák kormánnyal, ennek kezdenek beérni a gyümölcsei, de sokkal több a lehetőség a Felvidéken, mint amennyit eddig kihasználtunk - mondta Orbán Viktor miután a Magyar Közösség Pártjának (MKP) delegációjával egyeztetett.

Orbán Viktor elmondta, fontos, hogy a Kárpát-medencében élő magyar közösségek politikai szervezeteivel ne csak a kormányzatnak, hanem a politikai pártoknak is meglegyen a megfelelő kapcsolatrendszere. Hozzátette: a kormány kapcsolatrendszere nem váltja ki a pártközi kapcsolatokat. "még 2017-ben jelentős gazdasági források érkezhetnek a Felvidék különböző kistérségeihez."Orbán Viktor közölte, áttekintették a demográfiai- a műveltségi- képzési- közigazgatási mutatókat, a korfa alakulását és a regionális fejlettségek kérdéskörét. Kiemelte: a lehetőségek mögött messze elmarad a valóság. Kiemelte: az elmúlt években kivételesen jó kapcsolatot sikerült kiépíteni Szlovákia kormányával, ennek kezdenek beérni a gyümölcsei, de sokkal több lehetőség van előttünk, mint amennyit föltártunk. A Délvidéki, Kárpátaljai gazdaságfejlesztési programhoz hasonló megállapodást kellene kötni a Magyar Közösség Pártjával is azért, hogy a jó szlovák kapcsolatokat a gazdaság fejlesztése területén is ki tudjunk használni – húzta alá.Fotó: fidesz.huOrbán Viktor hangsúlyozta: nem egy átfogó, hanem kistérségekre lebontott programokat kell megalkotni, amelyeknek az előkészítő munkálatai tekintélyes mértékben már elkészültek. Hozzátette: az összegző jelentések napokon belül a magyar kormány asztalára kerülnek, így meghozhatják azokat a döntéseket, amelyek néhány 10 milliárd forintos nagyságrendben lehetővé teszik egy felvidéki gazdasági program megindítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a döntéseket ebben a hónapban meg tudják hozni, akkor még 2017-ben jelentős gazdasági források érkezhetnek a Felvidék különböző kistérségeihez. Kitért arra is, hogy áttekintették a magyar nyelv és a magyar oktatás helyzetét is. Kiemelte: elismeréssel kell adózni a Felvidéken dolgozó magyar nyelven tanító óvoda és iskolapedagógusoknak. A magyar nyelv megőrzésében óriási eredményeket értek el, le a kalappal az erőfeszítéseik előtt, ugyanakkor jól látható, hogy pénzügyi problémáik miatt nem tudnak olyan hatékonyak lenni - fogalmazott.  Orbán Viktor elmondta, a közoktatásban és a felsőoktatásban is jelentős magyar források szükségesek, hogy a magyar nyelv megmaradhasson. Ezeket az elköteleződéseket, valamint a gazdaságfejlesztési programot a magyar gazdaság képes finanszírozni - tette hozzá.Menyhárt József, az MKP elnöke hangsúlyozta, meg kell állítani a felvidéki magyarság fogyását, ehhez gazdasági fellendülés kell a térségben, különben a fiatalok nem maradnak ott. Közölte, a gazdaságélénkítő csomag, - amelynek megvalósítása még az idén megkezdődhet - a felvidéki kis- és közepes vállalkozásokat segíti. Az MKP első embere hosszútávon célként azt jelölte meg, hogy a magyar nyelv regionális legyen. (fidesz.hu)