4,2 milliárdos rehabilitációs foglalkoztatási programot indul
2017.05.03
A kormány 4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indít, hogy a következő három évben elősegítse 1500 megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Czibere Károly a sajtótájékoztatón azt mondta: a programmal szeretnék elősegíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találjanak. Ennek érdekében egyebek mellett rehabilitációs fejlesztési központot és országos tanácsadó-hálózatot alakítanak ki, megyei tanácsadókkal."A foglalkoztatáson keresztüli esélyteremtés fontos kormányzati szándék, amelynek már megvannak az eredményei, hiszen az elmúlt 25 évben most a legalacsonyabb az inaktivitási ráta és a munkanélküliség."A kormány elkötelezett amellett, hogy az érintettek számára esélyt, lehetőséget teremtsen elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, ami egyszerre gazdasági és társadalmi érdek - hangoztatta.A foglalkoztatáson keresztüli esélyteremtés fontos kormányzati szándék, amelynek már megvannak az eredményei, hiszen az elmúlt 25 évben most a legalacsonyabb az inaktivitási ráta és a munkanélküliség - mondta az államtitkár.Ahhoz, hogy egy ilyen új munkahely létrejöjjön, szakmailag is fel kell készíteni a munkavállalót, fel kell mérni a képességeit, készségeit, jártasságait, de ugyanígy fontos feladat a munkaadók szakmai felkészítése is - jelezte. Elmondta, a program stratégiai irányai közé tartozik a távmunka fejlesztése, a védett munkahelyekkel szemben az elsődleges munkaerőpiaci álláshelyek támogatása, valamint az úgynevezett munkapróbaközpontok erősítése, ahol az érintettek fel tudnak készülni a munkavállalásra. Czibere Károly közölte, hogy a 36 hónapos programot szeretnék később kiterjeszteni, ezzel további ezreknek, tízezreknek munkát adni.Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a közgondolkodással szemben "ma már nem csak zacskóragasztásból áll a sztori", hiszen a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása "sokszínűvé" vált, és a programoknak köszönhetően a munkaadók számos termék és szolgáltatás piacát nyitották meg előttük.Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a foglalkoztatási adatokat ismertetve azt mondta, a kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy jelenleg 4,5 százalékos a munkanélküliségi ráta. Minden embernek joga van a teljes élethez, ezért a kormány kiemelten támogatja a megváltozott munkaképességű embereket, így a foglalkoztatásukat, rehabilitációjukat segítő programokat - hangoztatta. Azt is mondta, a kormány számára elsőrendű fontosságú, hogy az érintettek mielőbb kikerüljenek a szociális ellátórendszerből, és munkájukkal ők is erősítsék az országot.Közölte, a program keretében - amelynek kormányzati partnere a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság - kétezernél több szakembert akarnak elérni, felkészíteni és képezni.Az államtitkár jelezte, a program teljes, 4,2 milliárd forintos összege vissza nem térítendő támogatás, így további kiegészítő forrásokra már nincs szükség.(MTI-fidesz.hu)