Kiszámítható a magyar családok támogatása
2017.05.08
A kormány évről-évre emelte a családok támogatására szánt összeget, ennek eredményeképp a magyar családok hosszú távon és kiszámíthatóan építhetnek a különböző támogatási formákra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Novák Katalin elmondta, jövőre 1900 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 2010-hez képest majdnem kétszer akkora összeg, 2017-hez képest pedig hétszázalékos emelkedés."A kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családokat, 2017-től pedig már két évig jár az első házasok adókedvezménye függetlenül attól, mikor születik az első gyerek, majd a fogantatás harmadik hónapjától már a családi adókedvezményt is igénybe lehet venni."A két évvel ezelőtt meghirdetett és azóta folyamatosan bővített otthonteremtési programra 2018-ban 226 milliárd forint jut, az ingyenes gyermekétkeztetésre 80 milliárd forintot szánnak, és 2018-tól már az első kilenc évfolyamban ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket. Az elmúlt két évhez hasonlóan jövőre tovább nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta már 35 ezer forint marad ezeknél a családoknál - ismertette a részleteket az államtitkár.Hozzátette, a kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családokat, 2017-től pedig már két évig jár az első házasok adókedvezménye függetlenül attól, mikor születik az első gyerek, majd a fogantatás harmadik hónapjától már a családi adókedvezményt is igénybe lehet venni.Novák Katalin az M1 aktuális csatornán kifejtette: három típusú a családtámogatási forma van: a pénzbeli, például a gyermekgondozási díj (gyed) vagy a családi pótlék, az adókedvezmények, valamint a szolgáltatás típusú támogatások, úgy mint a bölcsődefejlesztések, az ingyenes tankönyv vagy gyermekétkeztetés biztosítása.Az adókedvezménnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy ennek összege három gyerek után is tovább emelkedik, minden további gyerek után havi nettó 33 ezer forint jár még pluszban.Az államtitkár a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy 35 éve fogy a magyar népesség, de a tavalyi év mutatói bizakodásra adnak okot.2010-ben felismerte a kormány, hogy tenni kell annak érdekében, hogy "saját erőből újuljon meg" a népesség. Magyarország minta lehet Európa számára, hogy nem csak a bevándorlással lehet a demográfiai krízist orvosolni - fogalmazott Novák Katalin.(MTI-fidesz.hu)