Lehetőség a nyugdíjasoknak a kedvezményes és rugalmas munkavállalásra
2017.05.09
A nyugdíjas szövetkezetekkel a Fidesz szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy azok a nyugdíjasok, akik éreznek magukban kedvet és erőt arra, hogy dolgozzanak, akkor ezt rugalmasan, kötetlenül és versenyképesen meg tudják tenni – hangsúlyozta Kósa Lajos.

A nyugdíjas szövetkezetekről szóló javaslat a szövetkezeti törvényt módosítaná. Kósa Lajos a Frakcióinfón elmondta, sok olyan jelzés érkezett a Fideszhez, hogy teremtsék meg annak a kereteit és lehetőségét, hogy a nyugdíjasok a nyugdíjuk mellett – ha van kedvük – dolgozhassanak valamilyen rugalmas és kedvezményes formában."sok olyan jelzés érkezett a Fideszhez, hogy teremtsék meg annak a kereteit és lehetőségét, hogy a nyugdíjasok a nyugdíjuk mellett – ha van kedvük – dolgozhassanak valamilyen rugalmas és kedvezményes formában."Közölte, a módosítással lehetővé tennék, hogy a nyugdíjasok nyugdíjas szövetkezetet hozzanak létre. Kósa Lajos elmondta, ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy több nyugdíjas alapít egy nyugdíjas szövetkezetet, mellyel szerződést kötnek, és ez a szövetkezet tud különböző munkákat elvállalni. Ebben az esetben a nyugdíjasok munkavállalása után nem kell társadalombiztosítást, nyugdíjjárulékot, egészségügyi hozzájárulást fizetni, hiszen a nyugdíjasok már eleve biztosítottak. A nyugdíjukat változatlanul megkapják, pusztán csak az ott végzett munka alapján kell befizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót – fejtette ki.Kitért arra is, hogy ez a forma hasonlít a diákszövetkezetekhez, melyekben 135 ezer diák vesz részt. Kósa Lajos tájékoztatott arról is, hogy az előzetes felmérések alapján legalább félmillió nyugdíjas szeretne élni a lehetőséggel, és a munkaadók is kifejezetten örültek annak, hogy bizonyos területeken kedvezményesen tudnak alkalmazni nyugdíjasokat szövetkezeti formában.A képviselő arra számít, hogy egy éven belül félmillió nyugdíjas valamilyen formában be tud kapcsolódni ebbe a kedvezményes és rugalmas foglalkoztatási formába.Fotó: fidesz.huA frakcióvezető arról is beszélt, hogy a kormány messzemenőkig támogatja ezt a kezdeményezést. A nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatási forma teljesen szabad és rugalmas, valamint semmilyen módon nem érinti a nyugdíjasok nyugdíjjal kapcsolatos jogviszonyát – húzta alá.A közművezetékek adójáról szóló törvény Lázár János és Seszták Miklós által javasolt módosításáról Kósa Lajos azt közölte, az indítványt egyeztetni kell az érdekeltekkel, a vízművállalatok üzemeltetőivel, ezért kérték a halasztását, így a parlamenti vita pedig leghamarabb ősszel folytatódhat. Elmondta abban maradtak a két képviselővel, illetve a két minisztériummal, hogy az előterjesztést várhatóan átdolgozzák, más rendszert kezdeményeznek, mely több megoldandó problémát is orvosol. Így ezzel kapcsolatos adóváltozás nem lesz – húzta alá.A frakcióvezető kitért arra is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által benyújtott, az állatvédelmi törvény módosítására tett jogharmonizációs célú előterjesztést visszavonják. Ha az állatvédő szervezetek és a kormányzat között tartalmi megegyezés születik a törvény módosításában, akkor majd egységes szerkezetben terjesztik azt be, mely tartalmazza a jogharmonizációt is – fejtette ki.Kósa Lajos a fogyasztóvédelmi - elsősorban a telekommunikációs szolgáltatásokat érintő – javaslatokról is beszélt. Felhívta a figyelmet arra, a hűségprogram alatt a szolgáltató változtat a szolgáltatáson, ám a fogyasztó a hűségidő miatt nem tud belőle kiszállni. Példaként említette, hogy a kábelszolgáltató csatornákat vesz ki a csomagból, de a fogyasztó nem tud kiszállni a hűségidő miatt. A frakcióvezető közölte, szeretnék megadni azt a lehetőséget, hogy ilyen esetben a fogyasztónak lehetősége lenne "azt mondani, köszönöm szépen, ezt így nem kérem".  Kitért arra, hogy kezelnék azt a problémát is, hogy a szolgáltató ugyanarra a szolgáltatásra időközben kedvezőbb árat vezet be, ám a fogyasztó hosszú ideig nem tud változtatni, és a kedvezőtlenebb konstrukcióban kell maradnia a hűségprogram miatt.(fidesz.hu)