Novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők
2017.05.11
Novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János a 87. Kormányinfón közölte: a pótlékot 2018-ban is megkapják a védőnők. Hozzátette: ezzel párhuzamosan megkezdik a nemzeti védőnői hálózat előkészítését, mert azt szeretnék, hogy a védőnői szolgálat egységes feltételekkel működjön 2018-tól.Fotó: fidesz.hu "A jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése lesz."Elmondta, az ötezerből mintegy ezer védőnő fordult a kormány tagjaihoz bérük rendezése érdekében. Kérdésre közölte: szerinte az állami egészségügyi rendszerben lenne a védőnői hálózat helye és érdemes lenne egy országos hálózattá szervezni, a védőnői szolgálatnak a háziorvosi ellátórendszerrel szorosabb együttműködésben az egészségügyi rendszer egyik pilléreként kellene működnie.Jelenleg az önkormányzatok felügyelete alatt vannak a védőnők - jegyezte meg. Hozzátette: döntés még nincs, még a védőnőkkel és az önkormányzatokkal sem egyeztettek.A miniszter megerősítette, hogy a mentőszolgálat dolgozóinak bére 2018-tól az új életpálya keretében 10 százalékkal emelkedik. Hozzátette: míg 2010-ben 22,5 milliárd forintot fordítottak, jövőre 39,7 milliárd forintot fordítanak a mentősökre.Beszámolt arról is, hogy a 2018-as költségvetést május 24-én tárgyalja újból a kormány, a törvényjavaslatot június 15-ig fogadhatja el az Országgyűlés. Azt mondta, a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése lesz.A költségvetés számait ismertetve azt mondta, a hiány 2,4 százalék lehet, ami azt jelenti "a magyar közpénzügyek rendben vannak, ami cáfolata a korrupciónak, mert hogyha a pénzt ellopnák, akkor üres lenne a költségvetés".A gyorsuló építőiparral kapcsolatban elmondta, 2016 első negyedévében ötezer, most 10 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) 42 ezer család vette igénybe 102 milliárd forintos nagyságrendben.(MTI - fidesz.hu)