A foglalkoztatást és a családokat szolgálja a büdzsé
2017.05.17
A foglalkoztatás bővülését és a családok támogatását szolgálja a jövő évi költségvetés - mondta a Fidesz frakcióvezetője a 2018-as büdzsé javaslatának szerdai, parlamenti vitájában.

Kósa Lajos felidézte a kormány elmúlt hétéves gazdaságpolitikáját és annak eredményeit, hangsúlyozva: bebizonyosodott, hogy a politika eszközeivel lehet tenni a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellen, és sikerült egy másik cél is, a társadalom munkaalapúvá tétele. Fotó: fidesz.hu"Magyarországon a kormány az unió legbőségesebb családtámogatási rendszerét vezette be."Óriási teljesítménynek nevezte, hogy aktív foglalkoztatási eszközökkel sikerült 700 ezer új munkahelyet létrehozni, ahogy azt is, hogy Magyarországon a kormány az unió legbőségesebb családtámogatási rendszerét vezette be.Bár még mindig fogy a társadalom - ismerte el -, de mint mondta, majdnem minden családon tudott segíteni a kormány az elmúlt hét évben.A migráció mellett más típusú biztonság terén is óriási eredményt ért el a kabinet - hangsúlyozta, felidézve, hogy 2010-ben még igen sérülékeny volt a magyar gazdaság, akkor még a családok sokaságának megtakarításait olvaszthatta el, ha egy spekuláns "megshortolt" egy értékpapírt. Rámutatott arra is: a magyar államadósságnak mindössze 26 százalékát finanszírozzák külföldről, amit a pénzügyi biztonság megteremtésében a legnagyobb eredménynek értékelt, a hazai lakosság hozzájárulása pedig 30 százalékra emelkedett. Kijelentette: ehhez kellett egy olyan politikai rendszer, amely felvállal bizonyos konfliktusokat. Emlékeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és saját maga 2010-es megállapítására, hogy "ebben a válságban a gazdasági alkotmányosság határait súroló intézkedéseket kell hozni. Magánnyugdíjpénztár, devizaadósság"- sorolta. "50 hónapja emelkednek a reálkeresetek, és a jövő évi büdzsé is biztosítja ezen pálya megtartását."Frakciótársa, Bánki Erik a bérek folyamatos növekedését is fontos célnak nevezte, rámutatva: 50 hónapja emelkednek a reálkeresetek, és a jövő évi büdzsé is biztosítja ezen pálya megtartását.Rámutatott arra is: 4,35 millió ember dolgozik - a versenyszférában a bővülés mintegy félmilliós volt -, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5 százalékra csökkent. Helyeselte a kormány munkaerő-mobilitás érdekében kezdeményezett intézkedéseit. Közölte: a kétgyermekes családok jövedelme éves szinten több mint 400 ezer forinttal emelkedik jövőre, otthonteremtési kedvezményre pedig 225 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben 2018-ban. "A kormány az államadósság csökkentéséért is elkötelezett."Úgy fogalmazott: a gazdaság képes fedezni a jövő évi vállalásokat, az államháztartás biztonsága nincs veszélyben.Szűcs Lajos, a Fidesz harmadik vezérszónoka azt emelte ki: a kormány másodszor nyújt be olyan nullás költségvetést, amelyben az állami kiadások egyensúlyban vannak a bevételekkel, a hiány csupán a beruházások finanszírozását biztosítja. Hozzátette: a kormány az államadósság csökkentéséért is elkötelezett, annak mértéke jövőre a GDP 68,2 százaléka lesz. Egyre kiegyensúlyozottabbnak nevezte a gazdaság növekedését, amelyet már nemcsak az export húz, hanem a beruházások és a fogyasztás is. A beruházások növekedését a stabilan alacsony kamatkörnyezet is segíti - húzta alá.(MTI - fidesz.hu)