A családokat segítő újabb intézkedésekről döntött a kormány
2017.05.20
A családokat és a gyermekvállalást segítő újabb intézkedésekről döntött a kormány - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton a Budapesti Német Gazdasági Klub (DWC) rendezvényén, ahol átvette a szervezet Német-Magyar Barátság Díját.

Balog Zoltán a tervezett intézkedések közül kiemelte az anyák rugalmas munkavállalásának, valamint a munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatását. Utóbbira a tervek szerint 6 milliárd forintot szán a kormány, amely adókedvezménnyel is segíti a munkahelyi bölcsődéket működtető vállalkozásokat - tette hozzá. Az intézkedésekkel szeretnék elérni, hogy a családok tovább erősödjenek, és növekedjenek a szülők munkaerőpiaci esélyei is- mondta."Az intézkedésekkel szeretnék elérni, hogy a családok tovább erősödjenek, és növekedjenek a szülők munkaerőpiaci esélyei is." A részmunkaidőben dolgozó anyák aránya Németországban 46 százalék, Magyarországon mindössze 7 százalék. Ezek a számok mutatják, hogy milyen feladatok szükségesek a családok helyzetének további javításához - emelte ki.  A kormány családok iránti elköteleződését bizonyítja, hogy GDP-arányosan mennyit fordít a költségvetésből családtámogatásokra. Magyarország az OECD-országoknál megállapított 2,5 százalékos átlag csaknem kétszeresét, 4,7 százalékot fordítja ilyen célra, ami az EU-ban a legmagasabb.Az Eurostat adatai szerint pedig Magyarország a 4. helyen áll azon országok között, ahol a gazdasági növekedéssel együtt a születésszám is emelkedik. Ezeknek az eredményeknek a fenntartásához szükségesek az újabb intézkedések a családpolitikában - fejtette ki.Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az eseményen úgy fogalmazott, a Német Gazdasági Klubnak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarországnak nemcsak kulturális és politikai, hanem gazdasági értelemben is Németország a legfontosabb partnere. A magyar külkereskedelem 30 százaléka Németországba irányul, és Magyarországon Németország a legnagyobb beruházó - hangsúlyozta.Fotó: Bartos Gyula (EMMI)A DWC Német-Magyar Barátság díját 2015-ben alapították, az elismerést évente egy német és egy magyar díjazottnak ítélik oda a két ország közötti kapcsolatok erősítéséért, és idén még egy kitüntetettnek, a klub 25. évfordulója alkalmából. Balog Zoltán mellett az elismerést Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának elnöke és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kapta.Balog Zoltán 2013-ban már megkapta a második legrangosabb német állami kitüntetést, a Nagy érdemkeresztet csillaggal és vállszalaggal, melyet Joachim Gauck akkori államfő adományozott neki a német-magyar kapcsolatok ápolásáért, valamint a kisebbségek és emberi jogok védelme terén végzett tevékenysége elismeréseként. Balog Zoltán 2016-ban Németországban átadott egyik legrangosabb emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt-emlékérmet is megkapta.(MTI-fidesz.hu)