Több mint 100 ezres létszámnövekedés az elsődleges munkaerőpiacon
2017.05.26
105 ezerrel dolgoztak többen a versenyszférában Magyarországon, mint egy éve a legfrissebb, 2017. február-áprilisi adatok szerint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), pénteken.

A tárca tájékoztatása szerint 2010 hasonló időszakához képest így 685 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, amely növekedés döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 475 ezer fővel nőtt a létszám. A munkanélküliség továbbra is nagyon alacsony szinten van, éves alapon 58 hónapnyi folyamatos csökkenést követően 4,6 százalékon áll."A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hatnak a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása."A 2010-es kormányváltás óta a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 67,3 százalékra javult, ami 12,7 százalékpontos növekedésnek felel meg.Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,5 százalékról 4,6 százalékra esett vissza, ami 6,9 százalékpontos csökkenés eredménye.A rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség ebben az időszakban.Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 10 százalék közelébe, 10,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30 százalékhoz közelít a vizsgált időszakban.A munkanélküliség tovább süllyedt hazánkban, 1,3 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 4,6 százalékon áll.A munkanélküliek száma továbbra is nagyon alacsony, egy év alatt 56 ezerrel, 209 ezerre csökkent.A hatéves bérmegállapodásnak, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számítunk a következő időszakokban.A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hatnak továbbá a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása - zárul az NGM közleménye.(fidesz.hu)