Idén és jövőre is 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok támogatása
2017.06.01
Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok havi támogatása - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: június elsejétől minden egyes háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként."Szomorú, hogy egyesek azt próbálják láttatni másokkal, mintha az államtitkárság és a mentőszolgálat vezetése nem azon dolgozott volna az elmúlt két évben, hogy minden mentősnek jobb legyen."A következő támogatás a jövő évben, március elsejével indul - közölte, hozzátéve: az orvosi kamarával való megállapodás értelmében november végéig megegyeznek arról, hogy milyen módon jut el a háziorvosi praxisokhoz a forrás.Az államtitkár szólt arról is, hogy 13,3 milliárd forint értékben lehet pályázni forrásokra az alapellátásban, és már 16 háziorvosnál működik az az alkalmazás, amellyel papír nélkül tudnak recepteket és beutalókat írni. Eddig 46 ezer receptet már így állítottak ki - jegyezte meg.Ónodi-Szűcs Zoltán kijelentette: jól látszik, hogy a kormányzatnak az a törekvése, az alapellátás helyzetét ne csak forrásokkal, hanem eszközökkel és lehetőségekkel is javítsa.Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormányzatnak 2010 óta kiemelten fontos a háziorvosi praxisok megerősítése, a háziorvosi pálya minél népszerűbbé tétele az orvosok között, és már negyedik éve nő 130 ezer forinttal a háziorvosok támogatása.Több évtizedes probléma Magyarországon, amire egyik korábbi kormány nem tudott jó válaszokat adni, hogy "folyamatosan elöregedtek a háziorvosok, és egyre nehezebb volt új háziorvosokat találni" - mondta, rámutatva arra, hogy erre pályázatokkal tudott a jelenlegi kormány először választ adni, de emellett a kormány eltökélt abban is, hogy tovább növelje a háziorvosi praxisok támogatását.Rétvári Bence elmondta, egy praxis finanszírozása a 2010-es kormányváltáskor átlagosan évente 10,5 millió forint körül volt, mára ez 16,2 millió forintra emelkedett. Évről évre nőtt az az összeg, amelyet a háziorvosi praxisok bevételnek könyvelhetnek el, mert többlettámogatást kaptak - tette hozzá.Kérdésekre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy a mentősök bére 26 hónap alatt 67 százalékkal emelkedik négy lépcsőben. Szomorúnak nevezte, hogy egyesek azt próbálják láttatni másokkal, mintha az államtitkárság és a mentőszolgálat vezetése nem azon dolgozott volna az elmúlt két évben, hogy minden mentősnek jobb legyen.(MTI - fidesz.hu)