Orbán: sokkhatás alatt vagyok
2017.06.02
"Sokkhatás alatt vagyok" - kommentálta a kormányfő Donald Trump amerikai elnök bejelentését arról, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből.

Elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. "Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött" - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még "gondolkodni" kell."Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság."Trumpot egyébként egy "ízig-vérig amerikai embernek" nevezte, aki nem a királyi, udvari kultúrák hagyományait folytató európai iskolából érkezik, hanem "a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából".Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált: "több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően", az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek.Kiemelte: Európa az elmúlt száz évben csak akkor talált rá a polgárai érdekét szolgáló útra, ha együttműködés volt az Egyesült Államokkal, és szeretné, ha ezt sem a németek, sem az amerikaiak nem bontanák meg. Gazdasági értelemben ugyanakkor Európa sorsa az európaiak kezében van, gazdaságilag Európa ma képes megállni a saját lábán az Egyesült Államok és a világgazdaság más szereplői nélkül is, noha "nyilván rosszabbul élnénk" egy világkereskedelmi rendszer nélkül - fejtette ki. Jelezte: a kérdés az, hogy a biztonságot is képesek-e megteremteni maguknak az európaiak.(MTI-fidesz.hu)