Az előzetes adatnál is gyorsabban bővült a magyar gazdaság
2017.06.07
Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, ami az elmúlt tíz évben a második legmagasabb adat és meghaladja az előzetes értéket is - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsorára, szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint ez is alátámasztja, hogy a magyar gazdaság egy stabil és kiegyensúlyozott pályán halad. A tavasszal bejelentett versenyképességi lépések, az adócsökkentések és a bérmegállapodás hosszú távon is támogatják majd a bővülést. A további gazdasági sikerek érdekében kiemelten fontos, hogy megvédjük hazánk önállóságát a gazdaság-, az adó- és a foglalkoztatáspolitikában is - szögezik le."A magyar gazdaság mintegy kétszer gyorsabban bővült az uniós átlagnál, ha a következő negyedévekben is hasonló növekedési különbség lesz, akkor hazánk felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz jelentősen gyorsul."Egyúttal kiemelik, a 4,2 százalékos növekedéshez legnagyobb mértékben a szolgáltatások járultak hozzá, 2,3 százalékponttal. Az ipar 1,6, az építőipar pedig 0,4 százalékponttal támogatta a bővülést. A mezőgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése alapján 0,2 százalékponttal visszafogta a GDP-adatot, de ez az év második felében, a terméseredmények ismeretében változat - jegyzik meg. A GDP felhasználási oldalán a növekedés fő hajtóereje a beruházások voltak.Az Otthonteremtési Programnak köszönhetően a lakásépítések jelentős mértékben, mintegy 50 százalékkal bővültek.A vállalkozások is jelentős kapacitásbővítő fejlesztéseket hajtottak végre, amihez a tavaly novemberben megkötött hatéves adó- és bérmegállapodás keretében 2017-től 9 százalékra csökkentett a társasági adókulcs hatása is hozzájárult.Negyedéves alapon 1,3 százalékos volt a növekedés. Ennél erőteljesebb gyorsulást utoljára 2005-ben regisztráltak, abban az időben viszont a növekedés ára jelentős eladósodás és magas költségvetési hiány volt. Ezzel szemben most az erőteljes bővülést az egyensúly megőrzése mellett sikerült elérni.A magyar gazdaság mintegy kétszer gyorsabban bővült az uniós átlagnál, ha a következő negyedévekben is hasonló növekedési különbség lesz, akkor hazánk felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz jelentősen gyorsul. Az első negyedéves adatok megerősítették az idei várakozásunkat, 2017. egészében a Konvergencia Programban jelzett 4,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság - zárul a közlemény.(fidesz.hu)