Kilenc százalék feletti reálbér-növekedés idén
2017.06.21
Jelentősen gyorsult a bérnövekedés dinamikája hazánkban 2017 első harmadában, közel 12 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek a KSH adatai szerint – közölte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a mérsékelt inflációnak is köszönhetően a bérek reálértéke 9,2 százalékkal nőtt, ezzel 52 hónapja töretlen a reálkeresetek emelkedése. Az idei év elejéhez hasonló létszámnövekedés az ezredforduló óta nem következett be Magyarországon a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a létszám így stabilan, hónapok óta meghaladja a 2 millió főt – tette hozzá.A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek ösztönzésével hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben a foglalkoztatás – fogalmazott a tárcavezető."A hatéves novemberi bérmegállapodás hatására – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett – a gazdasági növekedés további élénkülésére és a bérek felzárkózására számítunk a következő időszakban."Mint mondta, a versenyszférában január-áprilisban a bruttó és a nettó bérek átlagosan 10,6 százalékkal nőttek, ezalatt a közszférában a kormány bérintézkedéseinek köszönhetően kimagasló, átlagosan 14,4 százalékos bérnövekedés következett be a közfoglalkoztatás hatása nélkül. Ez év áprilisában a bruttó kereset 303 ezer, az év első négy hónapjában 287 ezer forint volt.Varga Mihály megjegyezte, a közszférában a keresetek reálértéke az év első harmadában 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tehát folytatódott a közszféra versenyszférához történő bérfelzárkózása, miközben a versenyszférában is 7,9 százalékkal nőttek a reálkeresetek.A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak és a kialakult bérfeszültségeket is enyhítheti, egyfelől tovább ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől fokozva a magyar munkaerő megtartását.A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az erős munkaerő-kereslet fennmaradását segíthetik a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, az alacsony nyersanyagárak, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása.A hatéves novemberi bérmegállapodás hatására – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett – a gazdasági növekedés további élénkülésére és a bérek felzárkózására számítunk a következő időszakban.(fidesz.hu)