A versenyszférában is emelkedtek a reálbérek
2017.06.22
Jelentősen felgyorsult a reálbérek emelkedésének üteme az elmúlt négy hónapban, a versenyszférában csaknem 8 százalékkal nőtt a reálkereset - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

"Jelentős kereslet alakult ki a munkaerőpiacon a képzett és dolgozni akaró munkaerő iránt."Cseresnyés Péter elmondta: a cégek igazodtak a minimálbér és a szakmunkások garantált bérminimumának januári emeléséhez. Ugyanakkor a versenyszférában a minimálbér emelésének hatásától függetlenül is jelentősen emelkedtek a bérek. Jelentős kereslet alakult ki a munkaerőpiacon a képzett és dolgozni akaró munkaerő iránt, a dolgozók megtartása pedig megkövetelte a magasabb bérezést - tette hozzá. Leginkább azokon a területeken emelkedtek a bérek, ahol az átlagbér alacsonyabb volt, mint más területeken - közölte. A legnagyobb mértékű bérnövekedés a feldolgozóiparban és a vendéglátóiparban volt az elmúlt időszakban - jegyezte meg Cseresnyés Péter.(MTI - fidesz.hu)