Napirendre kerülhet az egyszámjegyű szja
2017.06.23
Nem tett le a kormány arról, hogy tíz százalék alá csökkentse a személyi jövedelemadó kulcsát. A kérdést jövőre újra napirendre tűzzük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A szakminiszter leszögezte: az újabb adócsökkentés a gazdaság teljesítményétől és a feketegazdaság visszaszorításának ütemétől függ. De ezekben az ügyekben nem áll rosszul az ország.

A kormány azt a célt tűzte ki korábban, hogy egy számjegyűre csökkenti a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 15 százalékos kulcsát, vagyis az elvonás mértéke tíz százalék alá esik."Le kell zárni Magyarországon az olcsó bérek korát, tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat."A lépés lényeges volna, a mérséklés újabb százmilliárdokat hagyna a legális keretek között munkát vállaló mintegy 4,5 millió polgár zsebében.– Az utóbbi hónapokban jelentős köztehercsökkentésről született döntés, ezúttal azonban nem az szja-t, hanem a munkáltatók adóterhét enyhítettük – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, miért döntött így a kormányzat.– Le kell zárni Magyarországon az olcsó bérek korát, tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat – sorolta a tárcavezető.Ezért a kormány tavaly megállapodást kötött a munka világának szereplőivel arról, hogy ha a munkaadók érdemben emelik a dolgozók juttatásait, az állam lemond az adó egy nagyobb részéről.– A döntésünk helyes volt, amit pontosan megmutat, hogy áprilisban majdnem 15 százalékkal emelkedtek a hazai bérek – tette hozzá Varga Mihály.A miniszter a jövőről szólva ugyanakkor azt mondta: az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügye nem került le a napirendről. Olyannyira nem, hogy a kérdéssel jövőre újra foglalkozik majd a kormány.– Az újabb adócsökkentésnek persze megvannak a maga feltételei – jegyezte meg. Szükség van egyrészt arra, hogy a magyar gazdaság növekedése markáns legyen. Erre – a jelenlegi számok, viszonyok alapján – minden esély megvan, hiszen idén négy százalék feletti bővülést produkálhat a honi gazdaság. Másfelől az is elengedhetetlen, hogy tovább zsugorodjon a hazai illegális, adófizetés nélkül működő szféra. "A kormány, ellentétben a 2018-as választásra hangoló ellenzékkel, nem fogalmaz meg alaptalan ígéreteket."– Az online pénztárgépek üzembe helyezése és a közúti áruforgalmat ellenőrző hatósági szisztéma, az ekáer korábbi kialakítása után idén megkezdi működését a feketegazdaság felszámolását célzó harmadik nagy horderejű rendszer, az online számlázás tesztüzeme.Az újabb intézkedés még szűkebbre szabja az adószabályok alól kibújni próbálók mozgásterét.A gazdaság növekedése és az illegalitás visszaszorítása tízmilliárdos vagy akár százmilliárdos nagyságrendű pluszbevételhez juttathatja a közkasszát, ezek az összegek pedig további adócsökkentések fedezetét adhatják – magyarázta a miniszter.A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: akármilyen lépést tesz a kormány, a hatásokat jó előre elemezni kell, az intézkedések ugyanis nem sodorhatják veszélybe a gazdaság és a költségvetés elmúlt években kialakított, nagy társadalmi erőfeszítésekkel elért egyensúlyát.– Felelőtlen osztogatás tehát nem jöhet szóba – hangsúlyozta. A kormány, ellentétben a 2018-as választásra hangoló ellenzékkel, nem fogalmaz meg alaptalan ígéreteket.– Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy felelős gazdálkodás mellett is tudunk nagyarányú, százmilliárdos adócsökkentéseket végrehajtani – fogalmazott a miniszter. A kormány ezután is ebben a szemléletben hozza majd meg az intézkedéseit.(magyaridok.hu - fidesz.hu)