100 ezer fő feletti bővülés az elsődleges munkaerőpiacon
2017.06.28
Ismét kimagasló, 108 ezres bővülés következett be a hazai versenyszférában a 2017. március-májusi adatok szerint, miközben a közfoglalkoztatottak száma 22 ezer fővel, a külföldön dolgozók száma 7 ezer fővel csökkent az előző évihez képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsorára reagálva.

"A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak."A tárca tájékoztatása szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 48 ezer fővel 203 ezer főre mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta éves alapon 59 hónapnyi folyamatos csökkenést követően 4,4 százalékon állt. Mint írják: a foglalkoztatottak átlagos létszáma a legfrissebb adatok szerint 4 millió 393 ezer fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 67,6 százalékra emelkedett. Hét év alatt így közel 700 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma hazánkban, melyből közel fél millió munkahely a versenyszférában jött létre, a munkanélküliség pedig kevesebb mint a felére csökkent ez idő alatt.A munkanélküliségi ráta a 15-24 éves korosztályban éves alapon 3 százalékponttal 10,8 százalékra mérséklődött, ami az európai átlagnál számottevően kedvezőbb érték.A pozitív folyamatokban nagy szerepet játszottak a Munkahelyvédelmi Akcióterv, az Ifjúsági Garancia program és a kormány 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének támogatását szolgáló további intézkedései is - emelik ki.A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, egyfelől tovább ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől csökkentve a hazai munkaerő elvándorlását - zárul a közlemény.(fidesz.hu)