A nagycsaládosok jövőre is számíthatnak a kormányra
2017.07.01
A nagycsaládosok 2018-ban is számíthatnak a kormány támogatására, hiszen ők jelentik a nemzet növekedésének zálogát - mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin kiemelte: 2018-ban minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre."A háromgyermekes családok jövőre is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást jelent."Kiszámíthatóság kell a támogatásokban, hogy a családok hosszú távra tervezhessenek. Ezért amíg a mostani kormány van hatalmon, semmilyen családtámogatást nem fog megszüntetni - mondta el.Novák Katalin közölte: a háromgyermekes családok jövőre is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást jelent.Az adókedvezmény minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik - emlékeztetett.Új kedvezmény jövőre, hogy a családvédelmi akció keretében a jelzáloghitelesek tartozásából a harmadik és minden további gyermek születésénél egy-egy millió forintot átvállal a kormány.Erre tízmilliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésben - mondta, hozzátéve, hogy a támogatásnak nincs felső határa, tehát amekkora összegre igény lesz, annyit teremtenek elő.A gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését pedig az első gyermek születésénél felfüggesztik, a második gyermeknél elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget - sorolta.Emellett kiterjesztették az ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyvellátást is, ez utóbbi a nagycsaládosok esetében már nemcsak az első kilenc, hanem minden évfolyamon jár.Az államtitkár kitért arra is, hogy a családokat segíti a bölcsődei ellátás. A bölcsődei rendszer fejlesztésére 2018-ban ötmilliárd forintot fordítanak, kifejezetten a közép-magyarországi régióra koncentrálva, mivel ott van több gyermek.Novák Katalin ismertette: a 2016-os mikrocenzus adatai szerint Magyarországon jelenleg 700 000 gyermek él nagycsaládban, a három vagy több gyermeket nevelő családok száma 211 ezer, így a családoknak több mint 12 százaléka nagycsalád.(MTI-fidesz.hu)