Magyarország az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt
2017.07.04
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Magyarország az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt.

A miniszter kedden telefonon nyilatkozott Moszkvából az MTI-nek, ahol előző nap találkozott orosz kollégájával. "A történelemből mi világosan megtanultuk, hogy ha Kelet és Nyugat, Oroszország és az Egyesült Államok között jó a kapcsolat, az jó Közép-Európának, ha pedig rossz a kapcsolat a keleti és a nyugati hatalmak között, abból Közép-Európa mindig vesztesként kerül ki" - húzta alá a magyar diplomácia vezetője."ha Kelet és Nyugat, Oroszország és az Egyesült Államok között jó a kapcsolat, az jó Közép-Európának, ha pedig rossz a kapcsolat a keleti és a nyugati hatalmak között, abból Közép-Európa mindig vesztesként kerül ki."Moszkva is nagy várakozással tekint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első találkozója elé a hamburgi G20-csúcstalálkozón - mondta el Szijjártó Péter. A magyar tárcavezető megerősítette Lavrovnak, hogy Magyarország az európai biztonság szempontjából abban érdekelt, hogy mielőbb béke legyen Szíriában, ezért minden erre irányuló nemzetközi erőfeszítést nagyra becsül. Szóba került Észak-Korea is, melyet Magyarország globális veszélynek tekint, s ezért közös fellépést szorgalmaz a nemzetközi közösség részéről Phenjannal szemben.Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Szergej Lavrov élénk érdeklődést mutatott a Magyarország ellen a menekültek áthelyezésének megtagadása miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás iránt. A magyar tárcavezető arról biztosította orosz kollégáját, hogy Magyarország nem fog engedni semmilyen nyomásgyakorlásnak, és nem fog beengedni illegális bevándorlókat.A miniszter kedd délután Kirill pátriárkával találkozik, szerdán pedig megbeszéléseket folytat Pavel Kolobkov sportminiszterrel, Nyikolaj Fjodorovval, az orosz törvényhozás felsőházának első elnökhelyettesével és Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával is.(MTI-fidesz.hu)