4,5 milliárdos támogatás Pest megyei óvodák és bölcsődék bővítésére
2017.07.05
Tizenkilenc pest megyei intézmény nyert el bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére közel 4,5 milliárd forintot a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Kiemelte: az 1400 óvodai férőhely fejlesztése, továbbá 530 bölcsődei és 200 óvodai férőhely létrehozása a kisgyermekes szülők munkába állásának lehetőségét javítja."a fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését."Rákossy Balázs hangsúlyozta: a fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a gyermekek számára.A Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése pályázat teljes keretösszege közel 8 milliárd forint, amelyre az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhatnak.Ez a pályázat is az egyik eleme a kormány mintegy százmilliárd forintos bölcsődei és óvodai fejlesztési programjának, a fejlesztési források különböző pályázatokon keresztül érhetők el.Az államtitkár emlékeztetett: a januártól életbe lépő új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára, 2018 év végéig minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.(MTI-fidesz.hu)