Továbbra is dinamikus ipari termelésbővülésre lehet számítani
2017.07.12
2017. májusában 8,8 százalékkal, az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene éves összevetésben, ezzel európai viszonylatban is átlag fölötti a magyar ipari termelés.

2010 januárja óta az ágazat termelése 33,8 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 17,2 százalékkal nőtt Magyarországon. Utóbbi esetében a régiós országok között hazánk a korábbi harmadik helyről első helyre lépett elő, ami tovább segíti a kormány iparpolitikai célkitűzéseinek megvalósulását."2010 januárja óta az ágazat termelése 33,8 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 17,2 százalékkal nőtt."Az év ötödik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 8,8 százalékos, a csekély súlyú bányászat termelése 42 százalékos növekedést mutatott. Az ipari termelés 96 százalékát kitevő feldolgozóipar 13 alágából kettő kivételével mindenhol növekedést mértek. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 10,7 százalékkal bővült 2016. májushoz képest.Az elektronikai ipar is jelentősen nőtt, nagyrészt az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően.Kiemelkedő, 20 százalék fölötti bővülést mértek májusban a gépipar és a textilipar esetében is mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. Átlag feletti bővülést mutatott még a villamos berendezések alága, valamint a faipar. A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszeripar termelése szintén emelkedett.A feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb alág a járműipar, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését, az ágazatban foglalkoztatottak száma pedig több mint a duplájára emelkedett hét év alatt. A gépgyártás több mint 50 százalékkal nőtt, ahogy a textilipar és az egyéb feldolgozóipar is 2010-hez képest. A tavalyi év visszafogottabb teljesítményét követően továbbra is dinamikusabb ipari termelésbővülésre számítunk az idei év során, amelyet az eddig beérkezett adatok és az üzleti hangulatindexek is igazolni látszanak.(Nemzetgazdasági Minisztérium)