Újabb botrányos esetek az élelmiszerek kettős minősége miatt
2017.07.19
Újabb botrányos esetekre derült fény az élelmiszerminőség terén, ami bizonyítja, hogy a nagy multi cégek ugyanazt a csomagolású élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Fazekas Sándor azt követően beszélt az "élelmiszer kettős mércéről", hogy az ügy ismét szóba került a V4-ek megbeszélésén, mivel a visegrádi országok folyamatosasan vizsgálják ezt a területet, és most éppen Csehországban mértek be néhány újabb terméket. "a multik kénytelenek lesznek a szóban forgó gyakorlatot felszámolni."Például konzerveket, amelyekben Németországban sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék. Ez pedig egyáltalán nem mindegy. De ez a kettősség megfigyelhető például a pizzáknál is, mivel Ausztriában több az adott pizzán a mozzarella sajt, mint a Magyarországon vagy Csehországban vásárolt ugyanolyan terméken - sorolta a miniszter. Az EU Bizottsága tanulmányozza a kérdést, a multik kénytelenek lesznek a szóban forgó gyakorlatot felszámolni - mondta Fazekas Sándor.A miniszter beszélt arról is, hogy az unió mezőgazdasági és halászati tanácsának legutóbbi ülésén aláírták az európai szójanyilatkozatot, amelynek lényege: Európa elkötelezi magát a még nagyobb mennyiségű GMO-mentes szójatermelés mellett. Magyarország egyik kezdeményezője volt ennek a nyilatkozatnak, így ez jelentős magyar agrárdiplomáciai siker - mutatott rá az agrárminiszter.(MTI-fidesz.hu)