Az elmúlt 15 év legnagyobb béremelkedése volt az elmúlt hónapokban
2017.07.20
Az elmúlt hónapokban olyan erős bérnövekedés volt, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH csütörtökön közzétett adatai szerint májusban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az áprilisi 14,6 százalékos és a márciusi 12,8 százalékos növekedés után."Magyarország elkezdte behozni azt a hátrányt amit a 2008-as kormányzati és államháztartási csőd miatt elszenvedett."Varga Mihály hozzátette: ez a gazdaság növekedésével párhuzamosan a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás eredménye. Úgy vélte, a következő években csökkenhet vagy meg is szűnhet a hazai bérek régiós lemaradása, miközben a bérekre rakódó terhek és a társasági adó mérséklődése a vállalatok költségeit is csökkenti.Kitért arra is, hogy a családok jelentős adókedvezményt tudnak igénybe venni a gyermekek számától függően. Példaként említette, hogy a kétgyerekeseknél több mint 20 százalékos bruttó keresetnövekedés van az adókedvezmények révén. Megjegyezte, hogy bár európai összevetésben van még mit behoznia Magyarországnak, de elkezdte behozni azt a hátrányt amit a 2008-as "kormányzati és államháztartási csőd" miatt elszenvedett. A közép-kelet-európai régióban Lengyelország mellett Magyarországon nőttek a legjobban a keresetek - mondta.(MTI-fidesz.hu)